Introductie

Even ten zuiden van Eindhoven ligt het Brabantse dorp Valkenswaard. Het dorp dankt zijn naam aan de invloed van de valkeniers die tussen 1600 en 1855 van het naastgelegen uitgestrekte heidelandschap gebruik maakten om hun professie uit te oefenen. Tegenwoordig is er in Valkenswaard een museum gewijd aan de valkerij. In hetzelfde gebouw zetelt ook het Sigarenmakers Museum. Sigaren vormden tussen 1864 en 1950 immers eveneens een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Valkenswaard. En daarmee geeft het museum een mooi beeld van het vroegere leven in het Brabantse dorp.

Ga naar de website van Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Historie en populariteit

Na twee jaar voorbereiding werd op 30 maart 1976 de Stichting Museum Valkenswaard opgericht. Doel van de stichting was het culturele erfgoed van het dorp, en dan met name de geschiedenis van de sigarenmakerij en de valkerij, voor het grote publiek te bewaren. In 1980 bleek dat het museum duidelijk in een behoefte voorzag. Een tentoonstelling over de valkerij trok in slechts drie weken maar liefst 9200 bezoekers. Na enkele verhuizingen wegens ruimtegebrek vindt het museum zijn huidige onderkomen in het Carolusgebouw. Naast het Valkerij en Sigaren Museum zijn er nog een aantal andere culturele instellingen en organisaties gevestigd in het pand dat in 2001 officieel is omgedoopt tot ‘CAROLUS musea cultuurhistorie kunst en toeristeninformatie’. Het in 1910 gebouwde pand deed daarvoor lange tijd dienst als religieus verpleeghuis.

Locatie

Een bijzonder museum dat net als het Valkerij en Sigaren Museum in het Carolusgebouw is gevestigd is het Nederlands Steendrukmuseum. In dit museum krijgt de bezoeker een mooi beeld van het steendrukprocedé. Even ten noorden van Valkenswaard ligt Eindhoven, dat als vijfde stad van Nederland op cultureel gebied natuurlijk veel te bieden heeft. Het Stedelijk van Abbemuseum is wellicht de bekendste culturele attractie van de lichtstad. Hier hangen werken van Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en Marc Chagall. Tevens bezit het museum een van ’s werelds meest uitgebreide collecties schilderijen van El Lissitzky. Andere musea die een bezoekje verdienen zijn het Museum Kemperland, het DAF museum en het museum Philipsfabriek 1891. Liefhebbers van rust en natuur kunnen nabij Valkenswaard heerlijk wandelen of fietsen in het Leenderbos, vroeger het domein van de Valkeniers.

Programma / activiteiten

Indien gewenst kan een gratis rondleiding worden gevolgd. Een rondleiding door het Valkerij Museum bedraagt ongeveer een uur. Voor het Sigarenmakerij Museum heeft de gids drie kwartier nodig.

Stats & tags


Valkenswaard, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling