Introductie

Amsterdam, maar dan een stuk kleiner, leuker en gezelliger. Veelal is dat de beschrijving die toeristen en dagjesmensen Utrecht meegeven. Maar laat de echte Utrechter (Utrechtenaar heeft sinds de achttiende eeuw een hele andere betekenis gekregen) het niet horen dat zijn ‘stadje’ met Amsterdam vergeleken wordt. Een vergelijking die eigenlijk ook helemaal niet nodig is, want Utrecht is Utrecht. De stad met de meest karakteristieke kerktoren van ons land, met vele werven aan talrijke grachten, met oude pakhuizen, herenhuizen en nauwe straatjes. Een gemoedelijke stad met een enorm divers aanbod aan kunst en cultuur, muziek en theater en evenementen en festivals. Kortom, een prima dagje (of meerdere dagen) uit.

Ga naar de website van Utrecht

Historie en populariteit

Het Domplein is de plek waar de Romeinen vijftig jaar na het begin van onze jaartelling de basis hebben gelegd voor wat nu Utrecht is. Ruim zes eeuwen later was het bisschop Willibrord die hier het bisdom Utrecht stichtte. En daarmee speelt Utrecht een zeer belangrijke rol in de geschiedenis van ons land, hetgeen overigens prima te zien is aan de prachtige historische binnenstad van Utrecht, die naast prima geconserveerd ook nog eens groot in omvang is.

Bezienswaardigheden

Utrecht kent vele bezienswaardigheden, waarvan de ruim 112 meter hoge Domtoren veruit de bekendste is. Maar ook de grachten met de vele werven zijn typisch ‘Utregs’. Een boottocht over deze grachten geeft een unieke kijk op de prachtige historische binnenstad van de Domstad. Daarnaast herbergt de stad ook een groot aantal musea, allen divers van aard, maar allen evenzo boeiend. Het Nederlands Spoorwegmuseum is het bekendste museum, maar ook het Geldmuseum, het Aboriginal Art Museum en het Dick Bruna Huis genieten landelijke bekendheid en worden veel bezocht.

Evenementen

Utrecht biedt onderdak aan een aantal gerenommeerde festivals en evenementen. Het bekendste festival is ongetwijfeld het jaarlijkse Nederlands Film Festival, dat sinds 1981 in september en oktober georganiseerd wordt. Tijdens dit festival worden ook de Gouden Kalveren uitgereikt, de filmprijs van ons land. Andere bekende evenementen die op landelijke interesse mogen rekenen zijn het Festival aan de Werf, een tiendaags theaterfestival in mei, en de Utrechtse Museumnacht, waarbij een achttal Utrechtse musea de deuren in de nachtelijke uren voor het publiek openstelt. Een bekend rondtrekkend evenement, dat naast Utrecht ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aandoet is het theaterfestival Parade.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling