Introductie

Het Universiteitsmuseum Groningen is een museum voor mens, wetenschap en natuur en is gelegen in het hart van Groningen. Het museum beheert een veelzijdige wetenschappelijke collectie, onder meer van de Rijksuniversiteit Groningen en biedt regelmatig tentoonstellingen. Bezoekers kunnen hier de meest uiteenlopende verzamelingen bezichtigen, van zoölogie tot anatomie. Wetenschap, natuur en cultuur lopen hier in elkaar over. Van indrukwekkende stenencollecties en medische apparaten tot aan opgezette dieren en de portrettengalerij van hoogleraren. De exposities geven een kijkje in de geschiedenis van de universiteit, alsook in het studentenleven. Kinderen kunnen deelnemen aan een spannende speurtocht en tijdens schoolvakanties worden er extra activiteiten georganiseerd.

Ga naar de website van Universiteitsmuseum Groningen

Historie en populariteit

Het Universiteitsmuseum Groningen werd in 1932 opgericht door Professor dr. A.G. Roos. Hij deed een oproep aan hoogleraren en ontving al snel vele bruikleen artikelen en schenkingen, waaronder instrumenten, portretten en apparaten. Het museum werd in 1934 geopend voor publiek, maar werd in 1944 gedwongen tot sluiting vanwege de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog heropende het museum in 1949 op een nieuwe locatie en sinds 1987 bevindt het Universiteitsmuseum Groningen zich in de voormalige Universiteitsbibliotheek. Naast de eigen verzameling heeft het museum eveneens het beheer over de collectie van het Anatomisch Museum en het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw. Na uitbreiding, verbouwing en reorganisatie opende het vernieuwde Universiteitsmuseum Groningen op 3 juni 2004 haar deuren voor publiek en sindsdien is het museum populair bij zowel dagjesmensen en toeristen, als bij scholen en groepen.

Locatie

Het Universiteitsmuseum is gelegen in de provincie Groningen midden in het centrum van de stad Groningen. Goed te bereiken met de eigen auto en parkeren kan betaald in de nabij gelegen parkeergarage. Vanaf het NS station is het museum op circa 10 minuten loopafstand gelegen.

Programma / activiteiten

Er is een uitgebreide collectie in het Universiteitsmuseum Groningen te bewonderen, waaronder een verzameling Botanie en Geneeskunde, alsook een psychologische en volkenkundige collectie.

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd in het museum, zoals iedere eerste woensdag van de maand het Natuurspreekuur met experts. Daarnaast verzorgt het museum voor groepen rondleidingen, inleidingen en stadswandelingen. Kinderen kunnen deelnemen aan een speurtocht voor verschillende leeftijden, waaronder ‘De schatten van het museum’ en ‘Ubbo’s ontdekkingstocht’. Daarnaast is er een breed aanbod onderwijsprogramma’s speciaal voor scholen samengesteld door het Universiteitsmuseum Groningen.

Stats & tags


Groningen, Groningen, Nederland
Musea, Wetenschapsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling