Introductie

Een leuke combinatie van boomgaard, verschillende kassen met elk een eigen karakter en prachtige bloeiende borders. De Tropische Kas bestond al in 1869.

Ga naar de website van Tropische Kas

Historie en populariteit

Op deze plek kweekten tuinmannen voor de adel vroeger exotische bloemen en vruchten. Het complex ligt in de Overtuin van het adellijke Lycklamahûs. Het huis is vernoemd naar Jonkheer jan Anne Lycklama à Nijeholt, die het in 1835 aankocht. De tuin die bij het huis hoorde lag zowel aan de achterzijde als ook aan de overkant van de Hoofdstraat. Vandaar de naam Overtuin. De druivenkas en bloemenkas stammen uit deze periode en zijn gebouwd in 1869. De bloemenkas is ongeveer tachtig jaar geleden verbouwd tot Tropische Kas. In 1970 werd het complex uitgebouwd met een vorstvrije kas. De laatst gebouwde kas –de zogenaamde ontvangstkas- stamt uit 2004. In de tijd van de V.O.C. werden exotische planten naar Nederland gebracht. Om die te kunnen laten overleven, werden de eerste kassen gebouwd. In vroegere tijden waren vijf tuinmannen aan het werk op het complex.

Locatie

De Tropische Kas ligt in het Friese Beetsterzwaag en is makkelijk bereikbaar met de auto. Ook met het openbaar vervoer is het complex goed bereikbaar.

Programma / activiteiten

De Tropische Kas bestaat uit vier kassen, omringd door een mooie tuin. Experts van de vereniging Groei en Bloei hebben de borders in de tuin ontworpen. In de Nieuwe Kas –ook wel Ontvangstkas genoemd- vindt u tuinboeken, fotomateriaal, informatie over de kassen. Hier kunt u tevens terecht voor een kopje koffie of thee. De Tropische Kas biedt onderdak aan 80 jaar oude planten, een gevarieerde collectie tropische planten en verschillende kuipplanten. Wat er in de Druivenkas groeit laat zich raden. Om deze kas bloeien in maart en april allerlei Stinzenplanten. Het Kastanjeplein is genoemd naar de Kastanje die hier vanaf 1869 al staat. Verder is er een appelgaard met hoogstamfruitbomen. De Koude Kas wordt in de winter gebruikt voor het vorstvrij opslaan van planten. Hier staat ook een collectie vetplanten en er is een verkooppunt waar u plantjes kunt aanschaffen.

Stats & tags


Beetsterzwaag, Friesland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling