Introductie

Het Tropenmuseum in Amsterdam-Oost maakt deel uit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het museum hoopt aan de hand van tentoonstellingen, publicaties en collecties de kennis van andere culturen te bevorderen.

Ga naar de website van Tropenmuseum

Historie en populariteit

Frederik Willem van Eeden, vader van de bekende schrijver, nam in de negentiende eeuw het initiatief om een museum op te richten om Nederlandse overzeese bezittingen te tonen. Het Koloniaal Museum in Haarlem werd in 1871 geopend. In 1910 sloot het museum zich aan bij de Vereeniging Koloniaal Instituut en in 1926 verhuisde het museum naar de huidige locatie in Amsterdam-Oost, waar het onderdeel werd van het Koloniaal Instituut. De collectie telde op dat moment zo’n 30.000 voorwerpen. Tegenwoordig beschikt het Tropenmuseum over zo’n 175.000 voorwerpen en ongeveer 155.000 foto’s. De alledaagse gebruiksvoorwerpen zijn het best vertegenwoordigd. Sinds 1975 is er voor jeugdige bezoekers een eigen museum: het Tropenmuseum Junior. In 2009 trok het Tropenmuseum ruim 170.000 bezoekers.

Locatie

Het Tropenmuseum is gevestigd in een historisch gebouw in het oosten van Amsterdam, niet ver van Artis en het Oosterpark. In 2003 is het gebouw op de Monumentenlijst geplaatst.

Programma / activiteiten

Bezoekers van het Tropenmuseum maken kennis met verhalen over niet-westerse culturen. Er zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen waarbij onder meer unieke gebruiksvoorwerpen, historische foto’s, muziek en schitterende kunstwerken worden getoond. Het museum organiseert regelmatig activiteiten voor kinderen en volwassenen, zoals lezingen, speurtochten, rondleidingen en workshops.

Het museum beschikt over een eigen restaurant waar bezoekers exotische hapjes en gerechten kunnen proberen of een kopje koffie kunnen drinken. In de speciale museumwinkel worden niet alleen allerlei kunstvoorwerpen verkocht van over de hele wereld, maar ook kleding, sieraden, muziek en boeken. Regelmatig zijn er artikelen te koop die aansluiten bij de tijdelijke tentoonstellingen van het museum. Kinderen van 6 tot 13 jaar kunnen terecht in het Tropenmuseum Junior.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling