Introductie

Trompenburg Tuinen en Arboretum is een mooie botanische aangelegde plantentuin met een prachtige collectie struiken, bomen, vaste planten, knollen en bollen. Plantenkenners vinden hier een ware schatkamer en bovendien straalt de tuin een weldaad van rust uit, voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Ga naar de website van Trompenburg Tuinen & Arboretum

Historie en populariteit

Trompenburg Tuinen en Arboretum is door samenvoeging van weilanden, aangrenzende tuinen en een voormalige Kralingse buitenplaats ontstaan. Hendrik Wachter bouwde in 1825 ‘Huize Zomerlust’ dat diende als weekend- en zomerverblijf. De tuin achter het huis liet hij geheel in Engelse landschapsstijl aanleggen. De familie Smith nam in 1857 intrek op buitenplaats Zomerlust en breidde het bezit met enkele weilanden uit. In 1870 werd het bezit omgedoopt tot Trompenburg en werd een gedeelte omgetoverd in de stijl van Zocher. Het bezit kreeg steeds meer bekendheid in natuurbeschermingskringen en in vele landen werd contact gelegd met kwekerijen. In de jaren die daarop volgden werd de collectie bomen en rododendrons groter en groter en kwam de verzameling cactussen erbij. In 1958 werd Arboretum Trompenburg in Stichting Arboretum Trompenburg ondergebracht. Vanaf die tijd is de tuin dagelijks voor publiek geopend.

Locatie

Trok Trompenburg Tuinen in het jaar 2000 al 41.000 bezoekers per jaar, in 2009 waren dat er al ruim 54.000.

Programma / activiteiten

Trompenburg Tuinen is gelegen aan de rand van het centrum van Rotterdam, in de wijk Kralingen, in de nabijheid van het voetbalstadion Excelsior. De tuin is zowel met de auto te bereiken als met het openbaar vervoer, tramlijn 21. Parkeren is deels betaald en deels gratis, honden zijn niet toegestaan en de tuinen zijn rolstoelvriendelijk.

Naast het bewonderen van de prachtige aangelegde plantentuin met bollen, struiken, bomen en vaste planten, worden er regelmatig diverse activiteiten georganiseerd. De halfjaarlijkse plantendagen, de maandelijkse themawandelingen en de studiedagen zijn daar enkele voorbeelden van. Bovendien worden er zo nu en dan speciale themaweekenden georganiseerd, zoals onder meer een Camelliaweekend of een Hostaweekend. Daarnaast kan men deel nemen aan bloemenworkshops.

In het bezoekerscentrum van Trompenburg Tuinen is een bibliotheek gevestigd en in het restaurant kan men een lunch of High Tea bespreken. Bovendien is Trompenburg een uitermate geschikte locatie voor een trouwreportage en zijn er vergaderruimtes beschikbaar voor zakelijke bijeenkomsten.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling