Introductie

Bij leven vergaarde de Brabander Ton Smits internationale bekendheid als striptekenaar en cartoonist. De autodidact, zijn opleiding aan de Kunstacademie ervoer hij als weinig zinvol, tekende gedurende de Tweede Wereldoorlog karikaturen van diverse nazi-kopstukken. Na de Tweede Wereldoorlog werden deze karikaturen gepubliceerd en verschenen ze op honderdduizenden prentbriefkaarten. En daarmee was zijn naam al op jonge leeftijd gevestigd. Sinds 1983, twee jaar na zijn overlijden, wordt de cartoonist en striptekenaar geëerd met een eigen museum, het Ton Smits Huis.

Ga naar de website van Ton Smits Huis

Historie en populariteit

Het Ton Smits Huis is opgericht in 1983. Het museum bevindt zich in de woning die Ton Smits samen met zijn moeder in 1957 betrok. De atelierwoning liet Smits, die inmiddels prima kon rondkomen van zijn werkzaamheden, ontwerpen door architect Fons Vermeulen. Saillant detail was dat de cartoonist in eigen land nog steeds relatief onbekend bleef, ondanks opdrachten voor tijdschriften als Het Kompas en Panorama. In de Verenigde Staten daarentegen publiceerde hij op het hoogtepunt van zijn carrière in dertigtal gerenommeerde Amerikaanse kranten en tijdschriften, waaronder The New Yorker, Playboy en Esquire. In 1964 sleepte Smits de Gouden Palm voor beste cartoon van het jaar in de wacht en won daarmee de hoogste onderscheiding in zijn vakgebied.

Locatie

De atelierwoning die Ton Smits in de jaren vijftig liet bouwen staat in de buurt van het Genneperpark, in het zuiden van Eindhoven. Een deel van het park, tegenover het Ton Smits Huis, draagt inmiddels ook de naam van de kunstenaar. Aan de overkant van het Ton Smitspark is het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven gevestigd, een archeologisch museum dat zich richt op de ijzertijd en de middeleeuwen van Brabant.

Programma / activiteiten

Hoewel het werk van Ton Smits natuurlijk de boventoon voert in het Ton Smits Huis, worden er ook regelmatig exposities gehouden waarin het werk van andere kunstenaars wordt belicht. Op de website van het Ton Smits Huis vind je een actueel overzicht van lopende en verwachte tentoonstellingen.

Stats & tags


Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling