Introductie

De Rooms Katholieke Toeristenkerk Zoutelande, ofwel de Sint Catharina is een openluchtkerk waar bezoekers en toeristen in de zomermaanden iedere zondag een viering kunnen bijwonen. De vieringen vinden veelal tweemaal per dag plaats en starten over het algemeen vanaf het paasweekend. Omdat Zoutelande tijdens de zomerperiode altijd veel toeristen trekt, ontstond het initiatief van de Toeristenkerk Zoutelande. Na iedere viering is er voor bezoekers nog gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken.

Ga naar de website van Toeristenkerk Zoutelande

Historie en populariteit

Al snel na de Tweede Wereldoorlog werd Zoutelande een aantrekkelijke plaats voor toeristen. In 1947 werd gestart met de bouw van de Rooms Katholieke kerk St. Catharina, maar pas in 1957 werd het voorstel van het tot stand brengen van de Toeristenkerk voorgelegd aan de burgemeester en wethouders. Zij verleenden al snel hun medewerking en in 1958 ging men aan het werk, waarna de kerk op 7 juni 1959 officieel voor toeristen in gebruik werd genomen. Verschillende paters verzorgden de diensten en vanaf 2009 is het Pater J. van Oers die de vieringen verzorgd. In 2009 stond men uitgebreid stil bij het 50-jarig jubileum. Vanwege het grote succes iedere zondag, zal de Toeristenkerk Zoutelande nog jaren lang de vieringen voortzetten.

Locatie

De Toeristenkerk Zoutelande is gelegen in het dorpje Zoutelande, gemeente Veere in de provincie Zeeland, op het voormalige eiland Walcheren. Het dorp ligt tussen Westkapelle en Dishoek en de kerk is prima met eigen vervoer te bereiken.

Programma / activiteiten

Tijdens de zomermaanden worden er iedere zondag diensten in de Toeristenkerk Zoutelande gevierd. Toeristen die in het dorp of in de omgeving verblijven, kunnen deze gratis bijwonen. De eerste viering is in de regel op 1e paasdag. Iedere zondag worden er twee vieringen gegeven, waarbij een pater de dienst verzorgd en er na afloop nog gelegenheid is voor koffie of thee.

Daarnaast heeft de kerk al enkele jaren meegedaan aan het Kunst aan de Kust evenement. Dit is een evenement langs diverse locatie aan de kust, waarbij verschillende kunstenaars hun creaties kunnen tonen aan bezoekers. De unieke openluchtkerk de Toeristenkerk Zoutelande heeft hier eveneens aan deelgenomen.

Stats & tags


Zoutelande, Zeeland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling