Introductie

Tilburg is de zesde stad van ons land. En dus mag je verwachten dat er in Tilburg altijd wel wat te doen is. De stad maakt deze verwachting meer dan waar. Want ondanks het ontbreken van een echt historisch centrum, heeft de stad veel te bieden op het gebied van kunst, cultuur, muziek en theater. Een prima bestemming voor een leuke stedentrip, zeker tijdens de vele festivals die de stad rijk is.

Ga naar de website van Tilburg

Historie en populariteit

Het ontbreken van een historisch centrum heeft alles te maken met de ontstaansgeschiedenis van de stad. Tilburg is een samenvoeging van een aantal buurtschappen, herdgangen in het Brabants. Ten tijde van de opkomst van de textielindustrie bouwden grote textielbaronnen hun fabrieken tussen de diverse herdgangen in, en zo ontstond er een aaneengesloten stedelijke agglomeratie, die dankzij diezelfde textielindustrie alleen maar groter werd. Met als uiteindelijke resultaat de stad zoals we die nu kennen.

Bezienswaardigheden

Ondanks het ontbreken van een echt historisch hart kent Tilburg toch een groot aantal historisch bezienswaardigheden. Maar nog beter aan hun trekken komen de liefhebbers van moderne architectuur. Het Kunstkluster, woontoren Westpoint en het Interpolisgebouw met tuin zijn slechts enkele van de vele moderne gebouwen die de stad zijn karakteristieke uitstraling geven. De musea die de stad rijk is laten een zelfde beeld zien. Het Textielmuseum neemt de bezoeker mee naar het verleden van de stad, terwijl bij museum De Pont het accent juist op moderne en hedendaagse kunst ligt.

Evenementen

Wat betreft festivals en evenementen is het vooral de kermis die onlosmakelijk verbonden is met de stad. De grootste kermis van het land trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en vooral de themadagen, waaronder Roze Maandag en 100% NL Zaterdag, spreken bij velen tot de verbeelding. Maar Tilburg is meer dan alleen kermis. Tilburg is ook carnaval. Hoewel de eerste officiële carnavalsoptocht pas in 1965 plaats vond, is Tilburg een echte carnavalsstad en vieren ook ieder jaar weer vele bezoekers van buiten Kruikestad, zoals de stad gedurende carnaval heet, het katholieke volksspektakel. Wereldser van aard is het Festival Mundial, dat ieder jaar in het Tilburgse Leijpark wordt georganiseerd en waarbij de focus op wereldmuziek ligt. Multidisciplinair is het Incubate Festival. Een hele week kunnen liefhebbers van muziek, beeldende kunst, dans en film op meer dan dertig locaties in de stad terecht om de honger naar hun favoriete genre te stillen.

Stats & tags


Tilburg, Noord-Brabant, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling