Gesloten, niet meer te bezoeken

Introductie

Het Theater Instituut Nederland verzamelt en presenteert de theatergeschiedenis en documenteert en beheert Europa’s grootste theatermediatheek. Daarnaast organiseert het instituut debatten, tentoonstellingen zowel fysiek als virtueel en educatieve programma’s. Zij zorgt voor promotie, informatievoorziening en afstemming binnen de sector theater. Het instituut maakt deel uit van het International Theatre Institute netwerk en draagt bij aan een inspirerend en rijk theaterklimaat in Nederland.

Ga naar de website van Theater Instituut Nederland

Historie en populariteit

Het Theater Instituut Nederland is als Theatermuseum gestart in 1924 door een aantal zeer gedreven en enthousiaste theater liefhebbers. Een aantal aangekochte privé verzamelingen is het begin van de collectie geweest. Midden jaren zestig werden de bibliotheek en de tentoonstellingsruimte geopend voor publiek. Het museum fuseerde in de jaren zeventig met het Internationaal Theater Instituut en het archief van theaterbeeld en geluid. In de loop der jaren kwamen daar kleinere instituten zoals mime, dans en poppenspel bij en in 1992 was de fusie rond met nog vier gescheiden instituten.

Locatie

Het Theater Instituut Nederland verhuisde in 2009 naar de huidige locatie. Sindsdien is het museum gesloten, maar zet het TIN de serie tentoonstellingen voort op verschillende locaties en in samenwerking met andere culturele instellingen, musea en festivals.

Programma / activiteiten

Door de bezuinigingen in de culturele sector is het TIN in 2013 opgeheven.

Het Theater Instituut Nederland is gelegen in onze hoofdstad Amsterdam, provincie Noord Holland en goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer.

Het Theater Instituut Nederland heeft de beschikking over een mediatheek met duizenden teksten, boeken, bladmuziek, naslagwerken, video’s en andere geluidsdragers. Van opera en dans tot aan circus en cabaret. Ook persoonlijke archieven van schrijvers en acteurs zijn nagelaten aan het instituut. Het TIN is een platform waar allerhande informatie is te vinden over het Nederlands theater, zowel van vroeger als van nu.

In reizende tentoonstellingen presenteert het instituut de geschiedenis van het theater. Maar ook door middel van interactieve websites en educatieve projecten, debatten, meetings en beursbezoeken wordt deze boeiende theaterverzameling van Het Theater Instituut Nederland getoond aan belangstellenden en theater liefhebbers.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling