Introductie

Het Teylers Museum in Haarlem is het oudste museum van Nederland. Bezoekers kunnen hier terecht om de voorwerpen van wetenschap en kunst te bewonderen. Liefhebbers van kunst kunnen de prachtige collectie van Hollandse meesters bekijken met onder meer tekeningen van Michelango en Rembrandt. De voorwerpen variëren verder van fossielen van miljoenen jaren oud tot machines, die elektriciteit kunnen opwekken. Zelfs het interieur van het museum met de monumentale Ovale Zaal is al een lust voor het oog.

Ga naar de website van Teylers Museum

Historie en populariteit

Het Teylers Museum is niet alleen het oudste museum van Nederland, maar ook het eerste museum dat de deuren al in 1784 voor het publiek heeft opengesteld. Het museum is vernoemd naar Pieter Teyler, die in zijn tijd een grote belangstelling had voor zowel de wetenschap als de kunst. Hij heeft dan ook verzamelingen aangelegd en in zijn testament destijds bepaald dat het vermogen in een stichting moest worden ondergebracht, waarbij het doel moest komen te liggen op bevordering van de wetenschap en kunst.

Locatie

Vele bezoekers, van jong tot oud nemen jaarlijks een kijkje in dit boeiende museum.

Programma / activiteiten

Het Teylers Museum is gevestigd in Haarlem, provincie Noord Holland en uitstekend met zowel de auto als met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het station is het museum binnen tien minuten te voet te bereiken, maar men kan ook van de bus gebruikmaken en uitstappen bij de halte Teylers Museum. Bezoekers met de auto kunnen voor een parkeerplaats terecht in verschillende parkeergarages in de nabijheid van het museum.

Bezoekers kunnen in het Teylers Museum in het moderne en lichte museumcafé terecht voor een drankje en een versnapering. De museumwinkel biedt hen de gelegenheid om een leuk geschenk te kopen als aandenken aan het bezoeken van het Teylers Museum. Daarnaast is er een bibliotheek aanwezig, waar boeken alleen op aanvraag zijn in te kijken. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en workshops, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Bezoekers van het Teylers Museum kunnen een gratis audiotour volgen. Voor groepen zijn er mogelijkheden om een rondleiding door het museum te krijgen eventueel met aansluitend een lunch of een diner. Kinderen kunnen deelnemen aan een spannende, leerzame speurtocht en ook scholen van alle niveaus kunnen in het Teylers Museum terecht.

Vanaf 28 september 2012 t/m 6 januari 2013 vindt er een bijzondere tentoonstelling plaats: Rafaël. Vanwege het unieke karakter van de tentoonstelling geldt in deze periode een toeslag van 5 euro. Vanwege de te verwachten drukte zijn er bloktijden waarin men het museum kan betreden. Aan te raden is om kaartjes van tevoren te kopen via www.rafael2012.nl.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling