Introductie

Vijfhonderd jaar geschiedenis over de tas. Kom van alles aan de weet is ’s werelds grootste tassenmuseum: Tassenmuseum Hendrikje.

Ga naar de website van Tassenmuseum Hendrikje

Historie en populariteit

Ruim dertig jaar heeft Hendrikje Ivo tassen verzameld. Haar uit de hand gelopen hobby is uitgegroeid tot de grootste collectie tassen in de wereld, zo’n 4000 stuks. De eerste tentoonstelling vond plaats in Amstelveen, in de villa van de familie Ivo. Vanaf 1996 heeft het Tassenmuseum hier tien jaar lang gezeten. De bezoekersaantallen en collectie bleven gestaag groeien en de expositieruimte werd te klein. Dankzij financiële hulp door een sympathisant kon Tassenmuseum Hendrikje zich vestigen in het prachtige grachtenpand in hartje Amsterdam. Het pand is gebouwd in 1664 voor de toenmalige burgemeester van Amsterdam. Er zijn twee stijlkamers te zien, uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Locatie

Tassenmuseum Hendrikje vindt u in het gezellige en bruisende hart van Amsterdam. Het pand aan de Herengracht is met het openbaar vervoer prima te bereiken. Komt u met de auto, houdt dan rekening met hoge parkeertarieven. Uiteraard is dit een uitstekend startpunt voor een ontdekkingstocht door het centrum van Amsterdam.

Programma / activiteiten

Tassen in alle soorten en maten, gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. Glaskralen zo groot als een zandkorrel, schildpad, parelmoer, textiel, geitenleer, koper, zijde, slangenleer, noem maar op. De tassen bij Tassenmuseum Hendrikje zijn divers in gebruiksperiode, techniek, formaat, en herkomst. U ziet niet alleen een veelvoud aan tassen, u leert er ook nog eens van alles over. De geschiedenis van het gebruiksvoorwerp komt uitgebreid aan bod en leert u alles op dit gebied in de afgelopen 500 jaar. Naast de vaste collectie met zeer bijzondere tassen, zijn er wisseltentoonstellingen met elke keer een ander thema. Verder beschikt het Tassenmuseum Hendrikje over twee prachtige stijlkamers met veel klassieke elementen. Deze ruimtes kunnen gehuurd worden voor vergaderingen, high tea en om te trouwen. Ook is er een mooi aangelegde tuin. Vanuit het sfeervolle museumcafé kijkt u uit over de grachtentuin. Het Tassenmuseum organiseert ook arrangementen, inclusief bijvoorbeeld een lezing of een rondleiding. Uitgezonderd een aantal feestdagen is Hendrikje zeven dagen per week geopend.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling