Introductie

Een zilveren beker uit de Romeinse tijd, een kaak van een mammoet uit de prehistorie, maquettes van twee kastelen. Het zijn allemaal stillen bewijzen van de rijke historie van het eiland in de Maas waar de Limburgse dorpen Stevensweert en Ohé en Laak op liggen. In het Streekmuseum Stevensweert Ohé en Laak wordt deze historie op boeiende wijze belicht.

Ga naar de website van Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak

Historie en populariteit

Terwijl het Limburgse dorp Stevensweert zich begin jaren tachtig in rap tempo een metamorfose naar vroegere gedaante laat aanmeten, ontstaat ook de behoefte aan meer informatie over vroeger. En daarmee is de oprichting van het Streekmuseum Stevensweert en Ohé en Laak een feit. In eerste instantie wordt de collectie ondergebracht in de protestantse kerk, maar in 1991, na een gemeentelijke herindeling, verhuist de collectie naar het vrijgekomen gemeentehuis van Stevensweert. En in dit gebouw, ontworpen door Pierre Cuypers, een van Nederlands meest invloedrijke architecten en vooral bekend geworden door het Stedelijk Museum in Amsterdam en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, zetelt het Streekmuseum nog steeds.

Locatie

Stevensweert en Ohé en Laak liggen op het zogeheten Eiland in de Maas, een eiland in de maas even ten zuiden van Roermond. Hoewel beide plaatsen hun eigen bezienswaardigheden hebben, is Stevensweert de meest bijzondere plaats van de twee. In de Tachtigjarige Oorlog zijn het de Spanjaarden die van het dorp Stevensweert een vestingstad maken. In de jaren tachtig heeft de historische kern van Stevensweerd met succes een grondige restauratie ondergaan. Even ten noorden van het eiland ligt Roermond. Een absolute aanrader hier is het Cuypershuis, voorheen bekend als het Stedelijk Museum Roermond. Met het Cuypershuis eert Roermond één van zijn meest invloedrijke bewoners, de vermaarde architect Pierre Cuypers, die ook verantwoordelijk is voor het huidige onderkomen van het streekmuseum.

Programma / activiteiten

Jaarlijks wordt er door het museum een aantal evenementen georganiseerd. Kijk op de website voor een actueel overzicht van deze evenementen.

Stats & tags


Stevensweert, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling