Introductie

Terwijl Nederland in de verste verte nog niet leek op het land zoals we dat nu kennen en grote delen van het westen van Nederland nog onder water stonden, ontstonden in Zuid-Limburg reeds de eerste nederzettingen. Het waren leden van de bandkeramische cultuur die zich hier in 5.000 voor Christus vestigde. Onder andere op de plek waar tegenwoordig Elsloo ligt. Het Streekmuseum de Schippersbeurs in deze plaats besteedt dan ook veel aandacht aan de bandkeramische cultuur. Maar ook aan de Romeinen, die zich hier vijfduizend jaar later vestigden, zijn vertegenwoordigd in het museum. En last but not least komen ook onze voorouders die leefden van 1650 tot 1950 uitgebreid aan bod. Met recht een reis door de tijd op een plek waar de historie voelbaar is.

Ga naar de website van Streekmuseum de Schippersbeurs

Historie en populariteit

Sinds 1960 is de collectie van Streekmuseum de Schippersbeurs ondergebracht in het huidige onderkomen. Het museum dankt zijn naam aan schipper en reder Jan Conincx, die hier in het begin van de zeventiende eeuw een schippersbeurs liet bouwen. De Stichting Streekmuseum Schippersbeurs dateert van een jaar eerder en is opgericht door drie mannen die toen al hun oog hadden laten vallen op de sterk in verval geraakte Schippersbeurs als onderkomen voor een streekmuseum. De opgravingen en blootlegging van een bandkeramische nederzetting uit de prehistorie speelde eveneens een belangrijke rol bij de oprichting van de stichting.

Locatie

Het centrum van Elsloo zelf is beschermd dorpsgezicht. Een wandeling door dit dorp is dan ook zeer de moeite waard. Daarnaast spreekt natuurlijk ook het Zuid-Limburgse heuvellandschap tot de verbeelding. Heerlijk fietsen, wandelen, bourgondisch genieten, in Zuid-Limburg kan het allemaal. Mooi Maastricht ligt slechts een paar kilometer zuidelijk, maar ook andere toeristische trekpleisters als Valkenburg ligt praktisch om de hoek. Voldoende mogelijkheden dus om een informatief en boeiend bezoek aan Streekmuseum de Schippersbeurs mee te combineren.

Programma / activiteiten

Om het maximale uit je bezoek aan het museum en aan Elsloo te halen organiseert Streekmuseum de Schippersbeurs rondleidingen en dorpswandelingen onder begeleiding van een gids. Raadpleeg de website van het museum voor meer informatie.

Stats & tags


Elsloo, Limburg, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling