Introductie

Het Streekmuseum Crimpenerhof (Krimpenerwaard) geeft bezoekers een kijkje in het leven van vroeger. Hoe leefden de mensen in deze regio, hoe werkten zij in de industrie, op het platteland en in de nijverheid. Diverse oude ambachten komen aan bod en de collectie omvat een groot aantal voorwerpen, die door de gewone mensen uit de Krimpenerwaard vroeger dagelijks werden gebruikt. Het museum is gehuisvest in een mooie 17e eeuwse Hallehuisboerderij en de fraai ingerichte woonvertrekken ademen het vroegere leven uit. Er is een kippenschuur, een hooiberg, een wagenschuur en het boenhok waarin de touwslagerij, de koetsen, de klompenmakerij en de wagens zijn ondergebracht.

Ga naar de website van Streekmuseum Crimpenerhof

Historie en populariteit

Het Streekmuseum Crimpenerhof bestaat al meer dan 50 jaar en vierde op 11 oktober 2003 haar gouden jubileum. De geschiedenis van het pand gaat ver terug. Hoe ver is niet exact duidelijk, maar er zijn gegevens die dateren uit 1731. De gemeente Krimpen aan den IJssel kocht in 1953 de boerderij en het gebouw werd in de loop der jaren gedeeltelijk gerestaureerd en uitgebreid. In 1964 kreeg de Stichting Oudheidkamer Krimpen de ruimte in de boerderij aangeboden door de gemeente voor een tentoonstelling over de brug. In eerste instantie was het museum gericht op alleen de gemeente Krimpen, maar omdat er steeds meer behoefte was aan een museum, werd het een streekmuseum voor de gehele Krimpenerwaard. Ook de naam van de stichting werd veranderd en ging verder als Stichting Streekmuseum voor de Krimpenerwaard ‘Crimpenerhof’. Het museum wint jaarlijks aan populariteit.

Locatie

Het Streekmuseum Crimpenerhof is gelegen in de plaats Krimpen aan den IJssel in de provincie Zuid Holland. Goed te bereiken met de auto alsook met het openbaar vervoer. Vanaf het station Rotterdam Alexander kan men de metro nemen en vervolgens de bus.

Programma / activiteiten

In het Streekmuseum Crimpenerhof is veel over vroeger te zien. Bezoekers krijgen een kijkje in het dagelijks leven van toen. De zinken tobbes, de wasborden, wasstampers en mangelbakken, ze staan hier allemaal tentoongesteld in de fraai ingerichte vertrekken van de historische boerderij. Op de zolder bevinden zich verschillende diorama’s van een steenbakkerij, een touwslagerij en een scheepswerf. In het schoolklasje beleven bezoekers de tijd van Ot en Sien. Naast de vaste collectie worden er geregeld wisselende tentoonstellingen in beeld gebracht, met allen een eigen thema.

Kinderen kunnen hun verjaardagspartijtje in het museum vieren. Zij kunnen deelnemen aan een speurtocht, een verkleedpartij, een poppenkastvoorstelling of een creatieve workshop. Ook wanneer men iets te vieren heeft is dit museum een unieke locatie. Er is daarnaast een winkeltje aanwezig waarin alle glazen en blikken zijn gevuld met snoepgoed volgens traditioneel recept. Tot slot beschikt het Streekmuseum Crimpenerhof nog over een sfeervolle koffiehoek.

Stats & tags


Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling