Introductie

De agrarische sector is een van de belangrijkste pijlers waar de Zeeuwse economie op steunt. Dat is nu zo en dat was een eeuw geleden zo. Wel is er natuurlijk veel veranderd in een eeuw. De sector heeft zich in razend tempo ontwikkeld tot een bedrijfstak waar bijzondere technische en geautomatiseerde oplossingen zorgen voor hoge rendementen. En met de veranderingen ontwikkelde ook het boerenleven zich in rap tempo. Waarbij een ding altijd gelijk is gebleven en dat is het harde werken. Over dit harde werken en het boerenleven an sich vertelt het Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg in het Zeeuwse Dreischor, op Schouwen-Duivenland. Een verrassend museum met onder andere een compleet ingerichte boerenwoning uit de jaren twintig van de vorige eeuw, een verzameling landbouwwerktuigen en een prachtige tuin waar onder andere de vergeten groenten worden geteeld.

Ga naar de website van Streek- en Landbouw Museum Goemanszorg

Historie en populariteit

Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg is gevestigd in een prachtig gerestaureerde boerderij uit de achttiende eeuw. Het museum staat geregistreerd in het Nederlands Museumregister. Jaarlijks bezoeken vele duizenden mensen het museum. Maar alleen gedurende de zomermaanden. Van november tot april is het museum namelijk gesloten.

Locatie

Dreischor is een van de oudste dorpen op Schouwen-Duivenland. Bijzonder is de ringvorm van het dorp. In het centrum van het dorp staat de kerk en daarom heen, in een perfecte cirkel, staan de huizen. Gedurende de zomermaanden wordt het dorp overspoeld door toeristen, die naast het museum ook de Sint-Adriaanskerk en de Aeolus Molen bezoeken. Maar ook in andere delen van Schouwen-Duivenland komen liefhebbers van cultuur en historie ruimschoots aan hun trekken. Zo zijn in Zierikzee oude vissersschepen te bezichtigen en is het monumentale stadhuis ingericht als museum. En alles over het maritieme verleden van Zierikzee kom je te weten in het Maritiem Museum. De Watersnood in 1953 drukt nog steeds een stempel op het Zeeuwse leven. In Ouwekerk is een museum ingericht over deze ramp.

Programma / activiteiten

Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg is geopend van april tot november. Kom je met een groep, neem dan van te voren contact op met het museum. Wellicht dat speciale wensen kunnen worden ingewilligd.

Stats & tags


Dreischor, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling