Introductie

De sporen van de grote heidebrand die in 2010 ruim 200 hectare bos en heide aan wist te tasten zijn nog duidelijk zichtbaar. Maar hoewel de gevolgen van de grote natuurbrand natuurlijk verschrikkelijk zijn is het mooi om de veerkracht van de natuur te zien. Tussen de verkoolde boomstronken door wordt het al weer langzaam groen en paars. En dat zal de natuurliefhebber goed doen. De natuurliefhebber die de Strabrechtse Heide sowieso wel een warm hart zal toedragen vanwege het afwisselende landschap en de bijzonder flora en fauna. Zo is de Strabrechtse Heide een paradijs voor liefhebbers van libellen en juffers. Bovendien komt er ook de zeer zeldzame moeraswolfsklauw voor.

Ga naar de website van Strabrechtse Heide

Historie en populariteit

Zoals de meeste heidegebieden in ons land is ook de Strabrechtse Heide ergens tussen de 10.000 en 100.000 jaar geleden ontstaan. In vroegere tijden trokken hier de schaapsherders over de velden. Een armoedig en hard bestaan dat met de civilisatie van dit deel van Brabant steeds minder vaak voorkwam. Tegenwoordig graast er echter weer een schaapskudde over de Strabrechtse Heide. De Schaapskooi waar de schapen overnachten maakt onderdeel uit van een gereconstrueerd klein Kempisch heidedorpje. De schapen zijn overigens van het Kempense ras, dat hier eeuwen geleden ook al graasde, maar vanwege de moderne ontwikkelingen met uitsterven bedreigd werd.

Locatie

De Strabrechtse Heide ligt ingeklemd tussen de Brabantse dorpen Geldrop, Heeze, Someren en Mierlo. In Geldrop staat kasteel Geldrop dat het bezoeken zeker waard is en een bezoek kan prima gecombineerd worden met een heerlijke wandeling of lange fietstocht over de Strabrechtse Heide. Op kasteel Geldrop worden met enige regelmaat concerten en andere evenementen georganiseerd. Op de website van het kasteel vind je meer informatie en de meest actuele activiteitenagenda. Het kasteel is op afspraak ook te bezichtigen.

Programma / activiteiten

Een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden maakt dat natuurliefhebbers niet hoeven te missen van de Strabrechtse Heide. Het natuurgebied is bovendien ook voor rolstoelers toegankelijk.

Stats & tags


Heeze, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling