Introductie

Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de stoottroepen, zoals de militairen van de Koninklijke Landmacht ook wel genoemd worden. Het Stoottroepen Museum in Assen vertelt hun verhaal.

Ga naar de website van Stoottroepen Museum

Historie en populariteit

Uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan de stoottroepen. Zij worden tijdens de bevrijding al ingezet langs de Maas en de Waal, en later zelfs tot diep in Duitsland. In maart 1945 spreekt koningin Wilhelmina de wens uit dat de stoottroepen blijven voortbestaan. En dat gebeurt ook. Na de Tweede Wereldoorlog worden ze onder meer ingezet in Nederlands-Indie, Nieuw Guinea en voormalig Joegoslavië. Al in 1946 besluiten de oud-stoottroepers een vereniging op te richten: de Bond van Oud-Stoottroepers (BOS). Later, als ook actieve stoottroepers lid kunnen worden van de vereniging, wordt deze naam veranderd in Bond van Oud-Stoottroepers en Stoottroepers (BOSS). Het Stoottroepen Museum in Assen vertelt het verhaal van deze militairen. In maart 1999 brengt de Koningin een bezoek aan het museum. Met behulp van een maquette wordt zij voorgelicht over de gebeurtenissen in Srebrenica in 1995. In 2008 wordt het museum heringericht, zodat bezoekers een reis door de tijd kunnen maken.

Locatie

Het Stoottroepen Museum is gevestigd in de Johan Willem Friso-kazerne aan de Balkenweg in Assen.

Programma / activiteiten

Bezoekers leren in een logische volgorde over de geschiedenis van de stoottroepen. In het museum hebben niet alleen de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog een plekje gekregen, maar bijvoorbeeld ook de Koude Oorlog, Bosnië, Irak en Afghanistan. Sinds 2004 beschikt het museum ook over een stiltekamer, waar de gesneuvelden herdacht worden. In deze kamer hangt een plaquette met de namen van de gesneuvelde stoottroepers. De namen staan bewust in willekeurige volgorde, om aan te tonen dat iedereen gelijk is.

Stats & tags


Assen, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling