Introductie

De Stoomzagerij Nahuis is een zagerij, die een aantal keren per jaar de deuren openzet voor het publiek. De bezoekers kunnen dan kennismaken met de wijze waarop de Stoomhoutzagerij functioneert met machines, die al honderd jaar hun diensten bewijzen. Het is een bijzondere ervaring om te zien hoe de machines in vol bedrijf werken. Naast de Stoomhoutzagerij is er een radmakerij en staan er op de eerste verdieping honderden handwerktuigen opgesteld. Ook bevindt zich er een houtdroogloods uit 1910, die helemaal in ere is hersteld.

Ga naar de website van Stoomhoutzagerij Nahuis

Historie en populariteit

De Stoomzagerij Nahuis is oorspronkelijk voortgekomen uit de radmakerij, die al in1850 in functie was. De Stoomzagerij heeft vele jaren achter elkaar gedraaid, maar heeft tijdelijk de activiteiten moeten staken tot het moment dat er een nieuw initiatief werd ontwikkeld. Sinds die tijd is de oude stoomzagerij in functie als een werkend museum, waar bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe de machines functioneren. De Stoomhoutzagerij is dus slechts een beperkt aantal dagen per jaar geopend. De openingsdagen staan op de website vermeld, maar deze informatie kan ook bij de plaatselijke VVV in Groenlo worden verkregen.

Locatie

De Stoomhoutzagerij bevindt zich aan de rand van de plaats Groenlo in de provincie Gelderland en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer te bereiken. Vanuit de richting van Enschede kan de afslag Winterswijk/Groenlo worden genomen en vanuit Doetinchem kan de eerste afslag Groenlo worden gevolgd. Vanaf het treinstation Lichtenvoorde/Groenlo is het mogelijk om met de bus naar Groenlo te reizen en de Stoomhoutzagerij te bezoeken.

Programma / activiteiten

Het Museum Stoomhoutzagerij is slechts beperkt geopend voor het publiek, maar er zijn wel mogelijkheden om in overleg voor groepen op andere dagen het bedrijf in werking te zien. De activiteiten van de Stoomzagerij zijn er op gericht om de machines in bedrijf te zetten, waarbij de installatie onder stoom wordt gebracht, zodat de bezoekers daar kennis mee kunnen maken. Voor jongeren vaak een ware belevenis en voor oudere veelal herkenning.

Stats & tags


Groenlo, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling