Introductie

Dit zeer oude stoomgemaal beheerste vroeger het waterpeil in de eeuwenoude Mastenbroekerpolder. Het is een officieel industrieel monument.

Ga naar de website van Stoomgemaal Mastenbroek d’Olde Mesiene

Historie en populariteit

Op 20 september 1855 is de eerste steen gelegd. Het gemaal in deze uitvoering, is het laatste exemplaar van Nederlandse makelarij. Door de komst van een modern, elektrisch aangedreven vijzelgemaal, werd de d’Olde Mesiene (de oude machine) in 1961 gesloten. In 1982 werd het gemaal voor de eerste keer gerestaureerd. Met dit project kregen leerling-bouwvakkers kans om ervaring op te doen. De meest recente opknapbeurt stamt uit 2010. Sinds juli 2010 is het gemaal weer helemaal ‘de oude’. Het bezoekerscentrum is gebouwd in 1999.

Locatie

d’Olde Mesiene ligt in het buitengebied van Genemuiden, aan het dijkje naar Kampen. Met de auto is het monument uitstekend bereikbaar. Er lopen fiets- en autoroutes langs het gemaal. Komt u doordeweeks, dan kunt u prima met het openbaar vervoer komen. ’s Weekends is dit echter niet het geval. Genemuiden ligt op een zo’n 20 autominuten rijden van natuurgebied De Weerribben. Bent u in de buurt, dan mag een bezoek aan dit beschermde oude veengebied niet ontbreken.

Programma / activiteiten

Op de zogeheten ‘stoomdagen’ kunt u de indrukwekkende machines aan het werk zien. In het bezoekerscentrum zijn wisselende en permanente exposities, die u een beeld geven van de waterkundige geschiedenis van het gebied en zijn inwoners. Ook is er een video- en diapresentatie. Vanuit de koffiehoek geniet u van dit unieke landschap met rijke historie. Uw woordenschat en kennis worden vandaag flink uitgebreid, met termen als vliegwiel, waterinlaat, slagenteller en scheprad. Bij de balie zijn brochures en posters verkrijgbaar. De toegang is gratis. Buiten de ‘stoomdagen’ om, kunnen groepen op afspraak terecht voor een rondleiding.

Stats & tags


Genemuiden, Overijssel, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling