Introductie

Decennia lang zorgde stoomgemaal De Tuut in het Gelderse Appeltern er voor dat de Maas en Walers hun voeten droeg hielden. Samen met zeven andere stoomgemalen in het veel bezongen land van Maas en Waal zorgde De Tuut voor de noodzakelijke afwatering. Inmiddels is het alweer bijna vijftig jaar geleden dat dieselgemaal Bloemers de taken van De Tuut overnam. Maar in tegenstelling tot de 33 overige stoomgemalen in het gehele Gelderse rivierengebied is De Tuut wel bewaard gebleven. En dat geeft de bezoeker nu een unieke mogelijkheid kennis te maken met de wereld van stoomgemalen.

Ga naar de website van Stoomgemaal De Tuut

Historie en populariteit

De Tuut is gebouwd tussen 1916 en 1918. De twee Lancashire-ketels en de Cornwall-ketel zijn allen vervaardigd in 1918 door Stork in het Overijsselse Hengelo. In 1984 heeft Stichting Baet en Borgh het totaal vervallen gemaal gekocht met de bedoeling het gemaal weer in oude glorie te herstellen. Gebrek aan geld speelde de stichting sindsdien parten, maar desondanks wisten vrijwilligers en sponsoren de hoogst noodzakelijke restauraties uit te voeren waardoor het gebouw bewaard kon blijven. Na 1997 kwam er geld beschikbaar van Monumentenzorg en kwam het herstel van het gemaal in een stroomversnelling. Op 18 mei 2001 kreeg stoomgemaal De Tuut officieel zijn nieuwe bestemming van museumstoomgemaal en werd het feestelijk heropend.

Locatie

Stoomgemaal De Tuut ligt in het prachtige land van Maas en Waal, waar het heerlijk fietsten of wandelen is. Naast De Tuut behoort ook een bezoekje aan het zeventiende-eeuwse kasteel van Johan Derk van der Capellen tot de mogelijkheden. En de tuinen van Appeltern, op slechts een kilometer van het stoomgemaal, mag je eigenlijk niet missen.

Programma / activiteiten

Stoomgemaal De Tuut is niet dagelijks te bezoeken, maar wanneer het museum open is, dan draait het stoomgemaal ook op volle kracht. Van 1 april tot en met 31 oktober is dat iedere donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en iedere zaterdag in de oneven weken eveneens van 10.00 tot 15.00 uur. Tijdens de stoomdagen is het gemaal eveneens in bedrijf. Wanneer de stoomdagen zijn is te lezen op de website van stoomgemaal De Tuut.

Stats & tags


Appeltern, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling