Introductie

Nijmegen is een echte monumentenstad. De Stevenskerk uit de dertiende eeuw is het grootste monument en absoluut een bezichtiging waard. In deze kerk worden nog steeds kerkdiensten gehouden, maar ook vinden er regelmatig tentoonstellingen en concerten plaats. De toegang tot de kerk is gratis.

Ga naar de website van Stevenskerk Nijmegen

Historie en populariteit

De Nijmeegse parochiekerk moest halverwege de dertiende eeuw wijken voor de stadswallen. Maar het stadsbestuur besloot samen met de graaf van Gelre een nieuwe kerk te bouwen. Dat werd de Stevenskerk. Bisschop Albertus Magnus mocht de nieuwe kerk op 7 september 1273 inwijden. De huidige kerk is in verschillende fases gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een gedeelte van de toren ingestort bij een bombardement. De kerk raakte zwaar beschadigd en na de oorlog was een ingrijpende restauratie nodig. In het bijzijn van prins Claus werd de opgeknapte kerk in 1969 heropend voor het publiek. Op zondagen wordt de kerk nog altijd gebruikt voor kerkdiensten. Daarnaast kan de kerk worden gehuurd voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, concerten of andere evenementen.

Locatie

De Stevenskerk ligt midden in het centrum van de historische stad Nijmegen. Op ongeveer 15 minuten loopafstand ligt het treinstation. Maar bezoekers kunnen er ook voor kiezen om vanaf het station een bus te nemen tot de halte Plein 1944. Vanaf deze halte is het nog zo’n 2 minuten lopen naar de kerk. In de directe omgeving van de Stevenskerk vindt u drie parkeergarages, Eiermarkt, Kelfkesbos en Mariënburg. Een bezichtiging van de Stevenskerk is voor veel bezoekers van de stad een onderdeel van een wandeling langs de vele monumenten van Nijmegen.

Programma / activiteiten

Van april tot en met begin november is de Stevenskerk vrijwel dagelijks geopend. In november, december en maart kunt u in de meeste weekenden een bezoek brengen aan de kerk. Maar de openingstelling is steeds afhankelijk van eventuele kerkelijke diensten of verhuur. Raadpleeg voor uw vertrek de agenda om teleurstellingen te voorkomen. Leden van de Stevenskring leiden bezoekers regelmatig rond op zondagen om 14.00 uur. Tijdens een rondleiding leert u over de geschiedenis van de kerk. Houdt u van tentoonstellingen of concerten? Stem uw bezoek dan af op een van de vele evenementen die in de kerk worden georganiseerd. Deze evenementen kunt u vinden in de agenda op de website. De Stevenskerk kan bovendien worden gehuurd voor bijvoorbeeld huwelijken, congressen, diners of recepties.

Stats & tags


Nijmegen, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling