Introductie

Op een heldere nacht kun je met het blote oog ontelbare sterren waarnemen. Maar wat zijn die sterren, waar staan ze precies en hoever staan ze van de aarde af? Wat is een supernova of een zwart gat en kunnen we die ook zien? Voor het antwoord op al deze vragen en voor het antwoord op nog veel meer vragen kun je terecht bij Sterrenwacht Vesta, op slechts twee minuten van de Coentunnel in Oostzaan. Voor iedereen die geïnteresseerd is in alle wetenswaardigheden rondom het heelal is Sterrenwacht Vesta de plek. Maar ook voor geografie, seismologie, archeologie en weerkunde ben je hier aan het juiste adres.

Ga naar de website van Sterrenwacht Vesta

Historie en populariteit

De maan, planeten, sterren en het heelal hebben al sinds mensenheugenis een enorme aantrekkingskracht op ons. Werd het sterrenstelsel in de oudheid vooral gebruikt voor astrologie of sterrenwichelarij, in de huidige tijd is het vooral de zoektocht naar mogelijke buitenaardse levensvormen of plekken waar de mens ook zou kunnen leven die ons bezighoudt. Een bijzondere plek in de geschiedenis van de leer van de sterren nemen de Zuid-Amerikaanse Maya’s in. Op ongelofelijk nauwkeurige wijze wisten zij dankzij de sterren inzicht te verkrijgen in het cyclisch karakter van de tijd.

Locatie

Sterrenwacht Vesta, of althans de stichting achter de sterrenwacht, voorziet reeds vier decennia in een behoefte. Vanaf de beginperiode eind jaren zestig begin jaren zeventig tot nu hebben vele duizenden astronomie-enthousiastelingen een bezoek gebracht aan de sterrenwacht in Oostzaan.

Programma / activiteiten

De sterrenwacht is gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus gesloten, maar daarna zijn er elke vrijdag weer vele programma’s die aansluiten op de vele vragen die er heersen over het heelal. Lezingen behandelen thema’s als ‘Ons jagen naar een andere Aarde’, ‘Leven in de ruimte, ’t Hoe en waarom’ en ‘Wat is er aan de hand met het aardmagnetisch veld?’ Daarnaast staat de telescoop elke vrijdag gericht op een ander hemellichaam.

Stats & tags


Oostzaan, Noord-Holland, Nederland
Planetariums

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling