Introductie

Zwolle kent een roemrijk verleden. Samen met het prachtige, even zuiderlijker gelegen Deventer behoorde het in de vijftiende eeuw tot de belangrijkste steden van het land. Onder andere de Moderne Devotie, een beweging gericht tegen het individualisme en materialisme van de mensen uit die tijd is ontstaan in Deventer en later verder ontwikkeld in Zwolle. In het Stedelijk Museum in Zwolle vind je alles wat je altijd al wilde weten over de ontwikkeling van Zwolle door de loop der jaren heen. permanente tentoonstelling, afgewisseld met tijdelijke exposities, geven een mooi beeld van de rijke cultuurgeschiedenis van de provinciehoofdstad en wijde omgeving.

Ga naar de website van Stedelijk Museum Zwolle

Historie en populariteit

De Vereniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VROG) staat in 1883 aan de basis van het ontstaan van het Zwolse ‘Stedelijk’. De huidige locatie wordt in 1904 betrokken, zij het onder erbarmelijke omstandigheden. Er is geen verwarming in het Drostehuis en dat heeft zijn invloed op de collectie. In 1997 werd een nieuwe vleugel aan het Drostehuis gebouwd. Met dit nieuwe gebouw komen oud en nieuw letterlijk samen, hetgeen ook de bedoeling was van de architect en het museum. Heden en verleden worden met het oude Drostehuis en het nieuwe gebouw van glas en staal met elkaar verbonden, zoals de collectie in het museum oud en nieuw van Zwolle en omgeving met elkaar verbindt.

Locatie

Naast het Stedelijk Museum beschikt Zwolle nog over een museum van groot formaat. Museum de Fundatie in het Paleis aan de Blijmarkt herbergt een bijzondere collectie schilderijen uit de negentiende en twintigste eeuw van onder andere Cobra schilders Karel Appel en Corneille, maar ook van Mondriaan en Jan Toorop. Daarnaast hangen er ook schilderijen uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw en zijn er beeldhouwwerken van onder andere Pierre Rodin te bewonderen.

Programma / activiteiten

Het Stedelijk Museum heeft regelmatig wisselende exposities. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie rondom exposities. Daarnaast organiseert het museum rondleidingen die telefonisch te boeken zijn.

Stats & tags


Zwolle, Overijssel, Nederland
Musea, Stedelijke Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling