Introductie

Het Stedelijk Museum Roermond vertelt het verhaal van de historie van de stad Roermond, laat de beeldende kunst van de stad zien en vertelt over misschien wel Roermonds meest bekende inwoners, architect en ontwerper Pierre Cuypers, onder andere bekend van de troon waarop Hare Majesteit Koningin Beatrix jaarlijks de troonrede voorleest en van het Rijksmuseum en het Centraal Station in onze hoofdstad. Verdeeld over twee vaste locaties, het Cuypershuis en het Historiehuis, en meerdere wisselende locaties geeft het Stedelijk Museum Roermond een mooi inzicht in het roerige leven aan het riviertje de Roer.

Ga naar de website van Stedelijk Museum Roermond

Historie en populariteit

De geschiedenis van het museum gaat terug tot 1930, als de Roermondse schilder Henry Luyten een deel van zijn werk schenkt aan de stad Roermond. De zoon van Pierre Cuypers, Jos, stelde hierop het gebouw beschikbaar dat tijdens het werkzame leven van zijn vader dienst had gedaan als werkruimte.

Locatie

Inmiddels heeft de oorspronkelijke locatie een grondige renovatie ondergaan en is de architect die in zijn tijd geroemd en tegelijk verguist werd weer terug in zijn eigen huis. In het Cuypershuis draait het om beleven. Niet alleen om het beleven van het werk van Pierre Cuypers zelf, maar ook om het beleven van zijn werk tegenover actuele interieurontwerpers en hun werkwijze. In het Historiehuis kunnen bezoekers terecht voor de geschiedenis van de stad. Aan de hand van een korte film en een groot aantal voorwerpen worden de ontwikkelingen van de stad door de loop der jaren heen geschetst.

Programma / activiteiten

Het Cuypershuis geeft naast een inkijk in het leven van Cuypers een mooi beeld van hoe kunstenaars werken aan hun objecten. Mooi is dat daarbij het denken en doen van de ontwerpers van nu centraal staat. In het Historiehuis worden alle vragen beantwoord die over Roermond gesteld kunnen worden. Dus nieuwsgierig naar het feit waarom Roermond in 1665 landelijk in het nieuws kwam, breng dan eens een bezoekje aan het Stedelijk Museum Roermond.

Stats & tags


Roermond, Limburg, Nederland
Musea, Stedelijke Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling