Introductie

Water en religie lopen al sinds eeuwen als een rode draad door Kampen heen. De meest noordelijke IJsselstad vergaarde haar rijkdommen van de twaalfde tot en met de vijftiende eeuw dankzij de gunstige liggen van de stad aan de rivier de IJssel. Het langzaam verzanden van de rivier, evenals de opkomst van de overzeese handel met verre oorden, betekende stagnatie van de ontwikkeling van Kampen. Later zou het wel weer een belangrijke rol gaan spelen in de religieuze ontwikkeling. De vestiging van maar liefst twee theologische universiteiten heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Niet zo verwonderlijk dat water en religie de hoofdthema’s zijn van het Stedelijk Museum Kampen. Naast vaste exposities over deze twee thema’s, waarbij ook de huidige strijd tegen het nog immer wassende water van de IJssel wordt uitgelicht, zijn er ook vaste exposities over het Koningshuis en over de rechtspraak. Daarnaast worden er jaarlijkse meerdere wisselende tentoonstellingen gehouden. Kortom, een prima plek om meer te weten te komen over de ontwikkeling van Kampen door de eeuwen heen.

Ga naar de website van Stedelijk Museum Kampen

Historie en populariteit

Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het Oude Raadshuis. Een bijzonder gebouw dat zich door een brand halverwege de zestiende eeuw door twee bouwstijlen kenmerkt. Nederrijnse gotiek en Renaissance zijn prachtig in elkaar verweven en maken dat een museumbezoek al voor de entree begint.

Locatie

Het onderkomen van het Stedelijk Museum Kampen is overigens zeker niet het enige bijzondere gebouw in de stad. Een groot aantal oude gebouwen maken van het historisch centrum van de stad een waar openluchtmuseum. Zo zijn er een drietal in perfecte staat verkerende stadspoorten, zijn er uiteraard een groot aantal kerken te bezichtigen en zijn er her en der door de stad verspreid knusse stadstuintjes te vinden. Een zeer goed bezocht evenement is het driejaarlijkse Sail Kampen. Dit maritieme evenement dat gedurende het paasweekend wordt georganiseerd kan rekenen op 200.000 bezoekers.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie organiseert het Stedelijk Museum Kampen regelmatig wisselende exposities. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda. Daarnaast organiseert het museum ook meerdere workshops per jaar. Ook hiervoor kun je op de website van het museum terecht.

Stats & tags


Kampen, Overijssel, Nederland
Musea, Stedelijke Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling