Introductie

Ontdek het roemruchte verleden van de vestingstad in het Stedelijk Museum Coevorden. De collectie van het museum, bestaande uit onder meer opgravingvondsten, oude kaarten, klederdracht en antiek huisraad tonen de geschiedenis van de stad.

Ga naar de website van Stedelijk Museum Coevorden

Historie en populariteit

In 1978 werd er in de bestuurskamer van het kasteel een werkgroep Oudheidskamer opgericht. De werkgroep kreeg de naam Drenthe’s Veste en begon allerlei oudheden te verzamelen. Het stadhuis en het kasteel werden met toestemming van de burgemeester geplunderd. Een jaar later, op 29 september 1979, werd het Stedelijk Museum Coevorden officieel geopend door gedeputeerde J. Prenger. Als de plannen doorgaan, zal het Arsenaal, het gebouw waarin het museum gevestigd is, begin 2012 verbouwd worden. Het pand zal dan worden omgevormd tot een Erfgoedhuis, waarin naast het Stedelijk Museum ook de openbare bibliotheek, de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Coevorden en de Stichting Toeristisch en Recreatief Coevorden een plaatsje zullen kregen. Het is de bedoeling dat het museum een stadsbelevingscentrum wordt.

Locatie

Het Stedelijk Museum Coevorden is gevestigd in het Arsenaal, een eeuwenoud gebouw met een indrukwekkende geschiedenis. Het museum is gelegen aan de haven. Vanaf treinstation Coevorden is het ongeveer 8 minuten lopen.

Programma / activiteiten

Een pronkstuk van het museum is de prachtige maquette die patiënten uit een psychiatrische inrichting maakten van de vestingstad rond 1800. Minstens zo indrukwekkend zijn de avondmaalbekers die Mijndert van der Thijnen en Claes Buyter in 1676 van de Staten Generaal kregen als blijk van waardering voor hun rol in de herovering van de stad. Naast deze hoogtepunten kunnen bezoekers in het museum verschillende doopjurkjes zien, opgegraven aardewerk, helmen uit de Tweede Wereldoorlog en allerlei kruiken en oude gereedschappen.

Stats & tags


Coevorden, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling