Introductie

In het Stadsmuseum Woerden kunnen bezoekers genieten van historie en kunst van het Nederlandse landschap. In het museum bevinden zich voornamelijk tekeningen en schilderijen van onder meer landschappen uit het Groene Hart. Er worden jaarlijks circa vier tot vijf exposities getoond over dit thema en daarnaast zijn er eveneens schilderijen van de stad Woerden en de streek zelf te bewonderen. Bovendien is in het Stadsmuseum Woerden een aparte archeologische ruimte ingericht en is de Vroedschapzaal een bijzonder locatie voor het geven van het ‘jawoord’.

Ga naar de website van Stadsmuseum Woerden

Historie en populariteit

De bouw van het voormalig stadhuis van Woerden, waar het Stadsmuseum Woerden is gevestigd gaat terug tot het jaar 1501. Destijds bestond het pand enkel uit een zolder en een benedenverdieping, waar onder meer recht werd uitgesproken. Aan de gevel herinnert de schandpaal uit 1567 nog aan de veroordeelden die hier te schande werden gezet. In 1610 werd het Stedehuys uitgebreid met een eerste verdieping. Nadat het stadhuis verhuisde naar een andere locatie, kreeg het pand de functie van kantongerecht en vanaf 1933 diende het gebouw als gemeentemuseum. Een grondige restauratie volgde in de jaren 1984 tot en met 1986 en op 2 juni 1986 werd officieel het Stadsmuseum Woerden geopend.

Locatie

Het museum heeft sinds die tijd al vele bezoekers mogen verwelkomen. De Vroedschapzaal is bijzonder in trek bij bruidsparen.

Programma / activiteiten

Het stadsmuseum Woerden is gelegen in de gemeente Woerden, provincie Utrecht en vanuit alle richtingen met de auto te bereiken. Parkeren kan in de parkeergarages, die in de nabijheid van het museum zijn gelegen. Met het openbaar vervoer is het Stadsmuseum Woerden vanaf het NS Station, te verlaten aan de noordzijde, op loopafstand te bereiken.

Het stadsmuseum Woerden biedt een vaste collectie van kunstenaars die in Woerden gewerkt en/of gewoond hebben. Daarnaast biedt het museum jaarlijks diverse wisselende tentoonstellingen, waarin het landschap een belangrijk terugkerend thema is. Daarnaast komen de textielkunst, fotografie en grafiek eveneens aan bod. Op de tweede verdieping is een aparte archeologische afdeling ingericht waar bezoekers onder meer Romeinse molenstenen en allerlei kleine gebruiksvoorwerpen kunnen bewonderen.

De zalen van het Stadsmuseum Woerden zijn een prima locatie voor onder andere bruiloften en partijen, vergaderingen en presentaties.

Stats & tags


Woerden, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling