Introductie

Als je als stad vermeld wilt worden in een gedicht van niemand minder dan Joost van den Vondel, dan moet er heel wat gebeurd zijn. En dat is het geval in Groenlo, een klein vestingstadje in de Gelderse Achterhoek. Van den Vondel wijdde een gedicht aan één van Frederik Hendrik Prins van Oranjes grootste wapenfeiten in de Tachtigjarige Oorlog, de verovering van Groenlo op de Spanjaarden. Grol, zoals Groenlo toen nog heette, was in die tijd een belangrijke en welvarende grensstad en werd daarom, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog, met enige regelmaat belegerd. Frederik Hendrik was in 1627 de held die Groenlo definitief op de Spanjaarden heroverde. Stadsmuseum Groenlo besteedt uitvoerig aandacht aan dit wapenfeit, alsmede aan andere gebeurtenissen in Groenlo ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Daarnaast laat het museum ook de culturele en industriële geschiedenis van Groenlo zien.

Ga naar de website van Stadsmuseum Groenlo

Historie en populariteit

Het Stadsmuseum Groenlo geniet vanwege de rol van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog grote populariteit onder liefhebbers van onze vaderlandse geschiedenis. Daarnaast wordt het museum ook vaak door toeristen bezocht die tijdens een fietstocht door de prachtige Achterhoek een welverdiende pauze nemen in Groenlo.

Locatie

Naast het Stadsmuseum bezit Groenlo nog meer bezienswaardigheden die een bezoek aan het vestingstadje meer dan rechtvaardigen. Op de Kanonswal staat nog steeds het kanon dat Frederik Hendrik de stad in 1627 cadeau deed. Even buiten Groenlo is het het prachtige Achterhoekse landschap, waar weidevelden en bossen elkaar afwsisselen, dat bij veel toeristen en dagjesmensen tot de verbeelding spreekt. De Achterhoek staat bekend om zijn vele kastelen en ook in de directe omgeving van Groenlo staan er een aantal. Aan de rand van Groenlo staat de uit 1870 daterende Stoomhoutzagerij Nahuis, die nog enkele malen per jaar in gebruik is om hout te zagen.

Programma / activiteiten

Stadmuseum Groenlo organiseert leuke speurtochten voor scholen en jongere bezoekers. Daarnaast is er ook een filmzaal.

Stats & tags


Groenlo, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling