Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Stadskasteel Zaltbommel in de gelijknamige Gelderse vestingstad is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Stadskasteel Zaltbommel

Historie en populariteit

Stadskasteel Zaltbommel staat bekend als het Maarten van Rossemhuis. Het was Van Rossem die het kasteeltje omstreeks 1535 liet bouwen. In 1881 waren er plannen om het kasteel te slopen, maar de uitvoering van deze plannen kon gelukkig ternauwernood voorkomen worden. Het was vervolgens de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, onder andere bekend van het Centraal Station in Amsterdam en het hoofdstedelijke Rijksmuseum, maar ook van de troon waarop Hare Majesteit Koningin Beatrix jaarlijks de troonrede uitspreekt, die voor de restauratie van het stadskasteel tekende.

Locatie

Stadskasteel Zaltbommel is zeker niet de enige bezienswaardigheid in het pittoreske stadje. Zaltbommel is immers al meer dan duizend jaar oud, hetgeen garant staat voor een groot aantal oude, goed geconserveerde gebouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is de vijftiende-eeuwse Sint-Maartenskerk. Maar ook de vestingwerken en de Middeleeuwse stadsmuur geven de bezoeker hget gevoel teruggeworpen te worden in de tijd.

Programma / activiteiten

Stadskasteel Zaltbommel herbergt de eerste permanente expositie van Nederland. Deze is geheel gewijd aan het leven en werk van Fiep Westerdorp, de geboren en getogen ‘Bommelse’ die landelijke bekendheid verwierf als illustratrice van onder andere Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet. Dit alles heeft plaats op de eerste verdieping van het Maarten van Rossemhuis, waar ook meubels en koperwerken in Jugendstil stijl te bewonderen zijn. Op de begane grond van het museum wordt de bezoeker mee terug genomen naar het Zaltbommel van de zestiende eeuw en wordt onder andere kennis gemaakt met Maarten van Rossem zelf.

Stats & tags


Zaltbommel, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling