Introductie

Stadhuismuseum De Vierschaar is gelegen in het pittoreske Zeeuwse Veere en behoort tot één van de meest mooie stadhuizen van Nederland. De collectie bestaat onder meer uit historische voorwerpen die de Veerse geschiedenis goed weergeven en schilderijen, waaronder historische portretten van enkele Oranjevorsten. Topstuk in het museum is de beroemde zilveren beker uit de 16e eeuw van Maximiliaan van Bourgondië. Bijzonder interessant is eveneens het carillon uit 1735 met zijn 35 klokken. De sfeer van vroeger is in en rondom het Stadhuismuseum De Vierschaar nog steeds voelbaar.

Ga naar de website van Stadhuismuseum De Vierschaar

Historie en populariteit

Stadhuismuseum De Vierschaar is gevestigd in een laat gotisch rechthoekig gebouw. De indeling binnen dateert grotendeels uit 1699, de toren achter het stadhuis is tussen 1594 en 1599 gebouwd door Adriaen de Muer. In de toren bevindt zich een carillon van 35 klokken. De eerste 24 klokken dateren uit 1735 en de overige 11 zijn toegevoegd in 1949. Tussen 1931 en 1934 onderging het stadhuis een grondige restauratie.

Locatie

Wegens geldgebrek probeerde de gemeente in de 19e eeuw tot driemaal toe de vergulde beker uit 1551, geschonken door Maximiliaan van Bourgondië, te verkopen voor veel geld. De minister van Binnenlandse Zaken wist dat destijds te voorkomen. Vanwege het toeristische karakter van Veere, mag het Stadhuismuseum De Vierschaar jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland welkom heten.

Programma / activiteiten

Stadhuismuseum De Vierschaar is gevestigd in de gemeente Veere, provincie Zeeland. Vanaf het NS Station Middelburg kunnen bezoekers de bus of treintaxi richting Veere nemen. De locatie is met eigen vervoer eveneens prima te bereiken.

De sfeer van vroeger is duidelijk nog voelbaar in het Stadhuismuseum De Vierschaar. De schilderijen en historische voorwerpen, zoals de beker van Maximiliaan van Bourgondië en de historische portretten van de Oranjevorsten, dragen hier zeker hun steentje aan bij.

Er worden rondleidingen door het museum gegeven en jaarlijks worden er tijdelijke exposities georganiseerd. Ook voor kinderen is het museum spannend, leuk en leerzaam om te bezoeken, want zij kunnen deelnemen aan het project ‘Schatverhalen van Walcheren’. Voor scholen zijn er eveneens speciale scholenprojecten beschikbaar en Stadhuismuseum De Vierschaar leent zich ook bijzonder goed voor feestjes en andere bijeenkomsten.

Stats & tags


Veere, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling