Introductie

Stadhuis Middelburg behoort in Nederland tot één van de mooiste gebouwen. De prachtige architectuur, de torentjes, de gotische vensters, rood-witte luiken en de vijfentwintig fraaie beelden van Zeeuwse graven en gravinnen maken van het stadhuis een imposante, monumentale verschijning. Het stadhuis wordt gebruikt door de Roosevelt Academy en een expositieruimte van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg bevindt zich in de vroegere Vleeshal. Bezoekers kunnen dagelijks een rondleiding krijgen door het Stadhuis Middelburg, met uitzondering van de vrijdagen.

Ga naar de website van Stadhuis Middelburg

Historie en populariteit

De bouw van Stadhuis Middelburg is in 1452 begonnen en duurde tot 1520. Verschillende generaties van de familie Keldermans, een Vlaamse architectenfamilie, hebben het gebouw tot stand gebracht. Het stadhuis beschikt over een klok, een carillon, een torentje en vijfentwintig beelden van Zeeuwse graven en gravinnen. Een brand verwoestte in 1940 het binnengedeelte van het stadhuis waardoor veel documenten en perkamenten verloren gingen. Vroeger was er tevens een vleeshal aanwezig in het gebouw. Deze hal wordt sinds 1980 als expositieruimte door het SBKM beheerd met een collectie hedendaagse kunst. Sinds 2004 is tevens de Roosevelt Academy gevestigd in het pand. Het Stadhuis Middelburg mag jaarlijks een flink aantal bezoekers verwelkomen en wordt bovendien gebruikt voor trouwerijen en ontvangsten.

Locatie

Stadhuis Middelburg is gelegen in het centrum van Middelburg, op het eiland Walcheren in de provincie Zeeland. Het bouwwerk is prima te bereiken met eigen vervoer alsook met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Er worden dagelijks rondleidingen gegeven door het Stadhuis Middelburg, behalve op de vrijdagen. Bezoekers en belangstellenden kunnen een groot gedeelte van het historische gebouw bezichtigen. Daarnaast is het stadhuiscomplex bij de Roosevelt Academy in gebruik en vinden er geregeld vergadering en bijeenkomsten plaats. De voormalige Vleeshal is ingericht als expositieruimte voor beeldende kunst Middelburg en wie in één van de mooiste gebouwen van Nederland elkaar het ja-woord wil geven, kan eveneens terecht in Stadhuis Middelburg. Ook huwelijken worden hier met liefde voltrokken.

Stats & tags


Middelburg, Zeeland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling