Introductie

Ze domineren de oostzijde van de Kralingse Plas. Niet verwonderlijk dat ze in de volksmond ook wel de Plasmolens genoemd worden. Het zijn de Lelie en de Ster, twee windmolens die nog altijd in gebruik. Beide molens zijn zogenaamde snuifmolens, industriemolens die gebruikt werden om snuiftabak te maken van tabaksbladeren. Maar zowel de Lelie als de Ster worden ook gebruikt om specerijen te malen.

Ga naar de website van Snuifmolens De Ster en De Lelie

Historie en populariteit

De Lelie is de oudste van de twee. De molen dateert uit 1740 en is een zogenaamde 8-kanten stellingmolen. De Lelie werd in 1740 in het oude Kralingen gebouwd onder de naam de Ezel, maar werd honderd jaar later verplaatst naar de huidige locatie aan de Kralingse Plas. Toen kreeg de molen eveneens zijn huidige naam. De Ster dateert uit 1866 en is ook een 8-kanten stellingmolen. De Ster is gebouwd op de fundering van een eerdere korenmolen met dezelfde naam, die in 1865 afbrandde. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van onderdelen van een voormalige snuifmolen uit Rijswijk, de Stier.

Locatie

Beide molens staan in Kralingen, een van Nederlands meest diverse wijken. Zo behoort Kralingen-Oost tot de rijkste plekjes van ons land, terwijl aan de andere kant van de wijk sociale woningbouw hoogtij viert, met alle bijbehorende problemen als drugsgebruik, werkeloosheid en schooluitval. De Kralingse Plas, waaraan de molens staan, is ontstaan door de winning van veengrond ten behoeve van turf. Aan drie kanten wordt de Kralingse Plas omringd door het Kralingse Bos. In dit bos, dat in het begin van de twintigste eeuw ontworpen is door G.J. de Jongh, bevinden zich onder andere een pannenkoekenhuis, een hertenkamp, een golfbaan, een kinderboerderij en een trimbaan. Daarnaast is er ook een zeilhaven en een recreatiestrand dat zich zomers mag verheugen op veel belangstelling.

Programma / activiteiten

Elke tweede zaterdag van de maand zijn de Ster en de Lelie in bedrijf. Dan zijn de molens ook te bezichtigen en wordt er uitleg gegeven over de productie van snuif en het malen van specerijen.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling