Introductie

De Sneekweek is een evenement in Sneek dat jaarlijks terugkeert en wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek in samenwerking met de Gemeente Súdwest-Fryslân. Deze week staat bol van tradities met zeilwedstrijden op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen en andere feestelijke activiteiten, zoals een muziekfestival, een vlootschouw en een kermis. De Sneekweek is een supergezellige week voor jong en oud.

Ga naar de website van Sneekweek

Historie en populariteit

De Sneekweek is ontstaan vanuit de beroemde Hardzeildag. Begin 1800 werd de Sneker Jacob Visser in Franse Krijgsdienst genomen. Aan het eind van de Franse bezetting dacht men dat hij dood was. In 1814 kreeg Sneek een teken van leven van hem en besloten de inwoners dat Jacob feestelijk onthaald moest worden, daarom werd er een boottocht vanuit Sneek georganiseerd. Naar aanleiding hiervan werd besloten elk jaar in augustus een dag met feestelijke zeilwedstrijden en -plechtigheden te organiseren.

Locatie

In 1934 werd deze dag uitgebreid en vond voor de eerste keer de Sneekweek plaats. De woensdag was de Hardzeildag en dat is een traditie geworden. Bij de eerste Sneekweek deden 177 deelnemers mee. Tegenwoordig zijn dat ongeveer 1000 zeilboten en hiermee is de Sneekweek het grootste evenement dat wordt gehouden op de binnenwateren van Europa. Er komen jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers op af.

Programma / activiteiten

De Sneekweek vindt plaats in en om het Friese stadje Sneek. Het is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Tijdens de feestelijke week zijn er diverse extra veer- en busdiensten in werking. Sneek beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Elk jaar opent de gemeente een speciale camping, die jaarlijks aan honderden kampeerders plaats biedt.

De Sneekweek gaat van start op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus en tijdens de officiële opening vindt de vlootschouw plaats. Alle deelnemende zeilklassen presenteren zich tijdens de opening aan het publiek. Voor de start van de vlootschouw vindt de benoeming van de Boot van het Jaar plaats. Het openingsprogramma wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk op het water en boven de stad, waarna direct de kermis van start gaat.

Op zaterdagmorgen beginnen op het Sneekermeer de zeilwedstrijden tijdens de vroege uurtjes. Gedurende de feestweek is er in het gehele centrum een groot muziekfestival, bestaande uit diverse podia met artiesten. Donderdag is de laatste dag van de zeilwedstrijden en op donderdagavond wordt het feestelijke programma van de Sneekweek afgesloten.

Stats & tags


Sneek, Friesland, Nederland
Augustus, Evenementen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling