Introductie

Er moest een burgerinitiatief aan te pas te komen om het ooit zo trotse Slot Schagen weer in volle glorie te herstellen. Wat ooit gold als een van de belangrijkste bouwwerken van de stad was in de laatste jaren van de vorige eeuw compleet vervallen geraakt. Zoete ironie dat het bijna zeshonderd jaar na de bouw van Slot Schagen juist de burgerij is geweest die aanzet moest geven tot herstel. Maar nu het slot weer herstelt is, kan men ook hier de Middeleeuwen van prinsen en prinsessen, van minstrelen en van onneembare burchten en kastelen weer ten volste beleven.

Ga naar de website van Slot Schagen

Historie en populariteit

Slot Schagen wordt gebouwd door Willem I van Beieren-Schagen. Hij laat rond 1440 het door zijn vader gebouwde Huis Schagen verbouwen tot een slot, waar hij zich in 1440 in vestigt. Tot 1658 blijft de vierkante waterburcht in het bezit van de familie Van Beieren-Schagen. Geldgebrek noopt hen echter het slot te verkopen aan George van Cats. Deze van oorsprong Zeeuwse edelman laat het kasteel opknappen zodat het weer voldoet aan de eisen van de tijd. Onder andere de poorttoren en de voormuur van het kasteel worden gesloopt en een vaste brug vervangt de ophaalburg. In 1676 komt het slot weer in het bezit van de familie Van Beieren-Schagen. De in België woonachtige Floris Carel Van Beijeren van Schagen koopt het kasteel weer terug. Het slot staat vanaf dat moment echter een paar eeuwen leeg en vervalt tot ruïne. Aan de troosteloosheid van het gebied komt dankzij het burgerinitiatief gelukkig een einde.

Locatie

Slot Schagen ligt in het Noord-Hollandse Schagen, een stad met een grote historie. Schagen wordt reeds rond 975 genoemd en in 1415 krijgt de plaats stadsrechten van Willem VI. De historie is in het oude centrum van Schagen nog steeds goed zichtbaar. Een wandeling door het centrum van Schagen is dan ook zeer de moeite waard.

Programma / activiteiten

Trouwen en vergaderen zijn de populairste activiteiten momenteel op Slot Schagen. Maar ook het slothotel met 13 kamers geniet grote populariteit. Niet zo verwonderlijk, want wie wil er nu niet in een slot slapen?

Stats & tags


Schagen, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling