Introductie

De Sint Walburgiskerk is een kerk in Romaanse bouwstijl die bezoekers kunnen vinden in het hart van Zutphen. De kerk is een rijksmonument en maakt deel uit van de Top 100 der Nederlandse UNESCO monumenten. De kerk is plaatselijk bekend als de Walburgkerk en is op afspraak te bezichtigen voor publiek. Bezoekers kunnen hier gotische kaarsenkronen bewonderen, maar ook het 15e eeuwse Mariaportaal, het Baderorgel, historische grafzerken en gewelfschilderijen. Naast de Sint Walburgiskerk Zutphen bevindt zich een oude kettingbibliotheek uit 1561, de Librije. Deze is eveneens enkel onder begeleiding van een gids te bezoeken.

Ga naar de website van Sint Walburgiskerk Zutphen

Historie en populariteit

De oorsprong van de Sint Walburgiskerk Zutphen gaat ver terug. Er is nog veel terug te zien van een Romaanse basilica uit de 11e eeuw. In de 13e eeuw werden bij modernisering stenen gewelven aangebracht en de vorm van de kerk zoals wij deze vandaag de dag kennen is voortgekomen uit verbouwingen en uitbreidingen in de 16e eeuw. Ook zijn muurschilderingen destijds overgekalkt. Deze werden herontdekt eind 19e eeuw tijdens een grote restauratie. Vandaag de dag wordt de Sint Walburgiskerk door de Protestante Gemeente Zutphen-Warnsveld gebruikt, maar ook regelmatig bezoeken belangstellenden de kerk van binnen.

Locatie

De Sint Walburgiskerk is gelegen in het centrum van Zutphen, een plaats aan de rivier de IJssel, in de provincie Gelderland. De kerk is prima bereikbaar zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

De Sint Walburgiskerk is toegankelijk voor publiek, maar wel alleen op afspraak te betreden. Bezoekers kunnen onder leiding van een gids de toren beklimmen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Binnen kunnen zij een rondleiding krijgen of zelf de kerk bezichtigen. Er zijn kaarsenkronen uit eind 14e eeuw te zien, een 17e eeuwse preekstoel, de Hendrik Baderorgel uit 1637, een koperen doopvont uit 1527 en een sarcofaagdeksel uit begin 13e of de late 12e eeuw. De klokken van de Sint Walburgiskerk Zutphen worden door leden van Het Klokkenluidersgilde Sint Walburga, iedere zaterdag en zondag nog handmatig geluid.

Stats & tags


Zutphen, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling