Introductie

In een vlak land als Nederland spreken de meest onbeduidende pukkels in het landschap al snel tot de verbeelding. Zo ook de Sint Pietersberg even ten zuiden van Maastricht. Maar de Sint Pietersberg is meer dan alleen een heuvel van 170 meter hoog. De Sint Pietersberg geldt als een bijzonder natuurgebied waar het meer dan aangenaam wandelen is. De echte faam ontleent de Sint Pietersberg echter aan de kalkstenen groeven, die ook wel grotten genoemd worden en die via speciale excursies te bezoeken zijn.

Ga naar de website van Sint Pietersberg

Historie en populariteit

Sinds 1992 is de Sint-Pietersberg beschermd natuurgebied. Natuurmonumenten is eigenaar van het gebied en samen met andere organisaties is het gelukt om van de Sint-Pietersberg een aantrekkelijk gebied te maken voor natuurliefhebbers en voor de dieren zelf natuurlijk. Onder andere de oehoe komt voor in dit gebied.

Locatie

Aan de voet van de Sint-Pietersberg ligt Maastricht. En al vanaf de top van de berg zie je dat de Bourgondische hoofdstad van Limburg leeft als geen andere stad. De oudste stad van Nederland kenmerkt zich door nauwe steegjes, prachtige pleinen, pittoreske hofjes en vooral veel, heel veel prachtige monumentale bouwwerken. De bekendste zijn de Sint Servaasbrug, de Sint Servaasbasiliek, de Onze-Lieve-Vrouwenbasiliek en het schitterende stadhuis. Maar Maastricht is meer dan alleen een aantal oude gebouwen bij elkaar. Maastricht is een walhalla voor de levensgenieter. De vele gezellige terrassen, de ontelbare culinaire restaurantjes, een uitgebreid aanbod aan winkels en de gemoedelijke sfeer maken van Maastricht een stad die niet in een dag bezocht kan worden. Liefhebbers van glooiend landschap kunnen overigens ook hun hart ophalen in de buurt, want de Sint-Pietersberg is lang niet de enige ‘berg’ in de regio. De Cauwberg in Valkenburg is wellicht de bekendste, mede vanwege zijn bepalende rol in de wielerklassieker Amstel Gold Race, maar ook de Vaalserberg met zijn drielandenpunt geldt als bekende toeristische trekpleister.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door zijn er tal van excursies te boeken op en om de Sint-Pietersberg. Van natuurwandelingen tot aan grottentochten. Raadpleeg de website voor een actueel overzicht van organisaties die zich bezig houden met het organiseren van excursies.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling