Introductie

De Sint Laurenskerk in Rotterdam, in de volksmond simpelweg Laurenskerk, of nog korter: Laurens, genoemd, is het enige in Rotterdam overgebleven monument uit de middeleeuwen. In dit laatgotische gebouw kunnen bezoekers genieten van de meest uiteenlopende zaken zoals concerten, feesten, beurzen, tentoonstellingen en bedrijfspresentaties. Daarnaast kunnen in de Sint Laurenskerk Rotterdam ook kerkdiensten bijgewoond worden.

Ga naar de website van Sint Laurenskerk Rotterdam

Historie en populariteit

De bouw van de huidige Sint Laurenskerk Rotterdam is vermoedelijk begonnen in 1449. Maar voor die tijd werd al melding van een Laurenskerk gemaakt en ook aan de breedte van de zijbeuken valt te concluderen dat de huidige kerk om een oude kerk heen gebouwd is, zoals men vroeger vaker deed. Veel originele beelden zijn verwijderd toen de kerk aangepast moest worden aan gereformeerde kerkdiensten. Ook de torenspits werd vervangen, dit vanwege houtrot van de balken van de oude spits. Rond 1645 kreeg de toren een stenen spits. In 1661 werd het Hemony klokkenspel geplaatst.

Locatie

Tijdens de bombardementen in mei 1940 werd de kerk zwaar beschadigd en bleven alleen de muren van de kerk en de toren staan. In 1947 werd begonnen met de restauratie van kerk en toren. Voor velen staat de Laurenskerk symbool voor de geschiedenis van Rotterdam. Het beeld van de zwaar beschadigde kerk werd symbool voor de Rotterdamse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mede dankzij een veelzijdig aanbod van ruim zeventig eigen producties gedurende het jaar, komen bezoekers in groten getale naar de Sint Laurenskerk in Rotterdam.

Programma / activiteiten

De Sint Laurenskerk is te vinden in Rotterdam in de provincie Zuid-Holland. Rotterdam is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer, zowel trein als bus. In het centrum van Rotterdam is voldoende parkeergelegenheid. Voordelig en makkelijk parkeren is het op een Park+Ride-terrein aan de rand van de stad. Daar kan men gratis parkeren, waarna men per bus naar het centrum reist.

De Sint Laurenskerk heeft ieder jaar opnieuw een prachtig en gevarieerd programma te bieden. Zo kunnen bezoekers genieten van orgel- en zomermarktconcerten en andere muziekspektakels, die in samenwerking met onder andere De Doelen en Stichting Oude Muziek worden uitgevoerd.

De vaste tentoonstelling is beslist een bijzondere belevenis. Een tocht langs de verschillende objecten in de kapellen wordt verlevendigd door audiofragmenten. Met behulp van beeld, geluid, tekst en muziek kan men een boeiende kijk in het verleden nemen. Bezoekers bepalen zelf wat ze willen horen en hoe lang de wandeling duurt. Een bezoekje aan de Sint Laurenskerk Rotterdam, hoe kort of lang ook, is altijd een interessante belevenis.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling