Introductie

Het zijn een paar treden die je moet bedwingen, maar eenmaal boven verzacht het prachtige uitzicht over Nederlands oudste stad alle leed. Mede vanwege dit fenomenale uitzicht is de beklimming naar de 43 meter hoge eerste omgang van de Sint-Janskerk in Maastricht een van de stads meest populaire toeristische attracties. De Maas, het glooiende Limburgse heuvellandschap en de prachtige daken van Maastricht in een oogopslag.

Ga naar de website van Sint Janskerk Maastricht

Historie en populariteit

De Sint-Janskerk dateert uit 1200 en is gebouwd om de wind uit de zeilen te halen van de populaire Sint-Servaasbasiliek. De Sint Jan en de Sint Servaas staan dan ook gebroederlijk naast elkaar op een van Nederlands meest bekende pleinen: het Vrijthof. Kenmerkend voor de Sint-Janskerk is de rode toren, die behoudens de kleur, geïnspireerd is op de Domtoren in Utrecht. De huidige kerk zoals die er nu staat is gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw, nadat de oorspronkelijke kerk tijdens een hevige storm was ingestort. Meerdere restauraties hebben de kerk uiteindelijk het huidige uiterlijk gegeven. Ook Pierre Cuypers, bekend van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, heeft als architect zijn licht laten schijnen over de Sint-Janskerk.

Locatie

Maastricht kent naast de Sint-Janskerk en de naburige Sint-Servaasbasiliek een groot aantal andere bijzondere gebouwen die allen gezamenlijk van Maastricht een levendig openluchtmuseum maken. De Sint-Servaasbrug uit de dertiende eeuw is slechts een van de vele voorbeelden. Andere bouwwerken in Maastricht die je tijdens een stadswandeling bezocht moet hebben zijn het stadhuis, de Helpoort, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Spaans Gouvernement. Maar Maastricht staat niet alleen bekend vanwege het historische karakter van de stad, maar ook vanwege de enorme gastvrijheid waarmee de stad zijn bezoekers ontvangt. Gezellig een borrel drinken op een van de vele knusse terrasjes, culinair genieten in een van de vele toprestaurants of heerlijk shoppen in de winkelstraten die zich kenmerken door het complete aanbod, dat is Maastricht ten voeten uit.

Programma / activiteiten

De Sint-Janskerk is alleen tussen Pasen en het einde van de herfstvakantie te bezoeken. Ook de toren is alleen gedurende die periode te beklimmen. De Sint-Janskerk is wel het hele jaar te bezoeken tijdens de diverse evenementen die er georganiseerd worden, waaronder een groot aantal prachtige klassieke concerten.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling