Introductie

Newseum, Kunsthalle, Site de creation, Urban-Culture, het zijn slechts een paar termen die geuit worden op de website van SCHUNCK. Termen waarmee het culturele centrum in Heerlen de veelzijdigheid probeert te duiden. Een veelzijdigheid die uiteraard alleen te ervaren is door er heen te gaan. Dat is overigens zeker de moeite waard, al was het alleen maar omdat SCHUNCK gevestigd is in het Glaspaleis, een architectonisch hoogtepunt dat door de Union of International Architects geplaatst is op de lijst van duizend belangrijkste gebouwen uit de twintigste eeuw.

Ga naar de website van SCHUNCK*

Historie en populariteit

Het concept SCHUNCK is in 2009 ontstaan en bestaat naast de muziekschool en bibliotheek uit een museum voor moderne en hedendaagse kunst en uit een architectuur- en stedenbouwkundig centrum.

Locatie

Zoals gezegd is SCHUNCK gevestigd in het Glaspaleis. Het Glaspaleis geldt als een van de belangrijkste architectonische uitingen van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Het Nieuwe Bouwen, een stroming in de architectuur die onlosmakelijk verbonden is met grote namen als Gropius, Mies van der Rohe en Rietveld. Frits Peutz tekende in 1933 voor het ontwerp van het Glaspaleis en deed dat in opdracht van de Heerlense stoffenkoopman Peter Schunck. Een paar straten verder van het Glaspaleis staat het Raadhuis van Heerlen, dat eveneens ontworpen is door Peutz en dat liefhebbers van moderne architectuur zeker zal bekoren.

Programma / activiteiten

Een bezoek aan SCHUNCK krijgt meer betekenis met een rondleiding. Gekwalificeerde gidsen nemen de bezoeker op sleeptouw door het Glaspaleis en staan stil bij de architectonische kenmerken die maken dat dit bijzondere gebouw behoort tot de duizend belangrijkste gebouwen van de twintigste eeuw. De rondleidingen geven echter niet alleen inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het Glaspaleis zelf, ook de exposities van moderne en hedendaagse kunst worden betrokken. Met als doel de kunst begrijpelijk te maken voor de bezoeker. Tentoonstellingen wisselen elkaar regelmatig af. Raadpleeg daarom de website voor een actueel overzicht van lopende en verwachte exposities.

Stats & tags


Heerlen, Limburg, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling