Introductie

Oude ambachten en natuur op zijn best, dat vind je bij ‘Schoonewelle, Centrum voor Natuur en Ambacht’. Het centrum neemt de bezoeker mee terug naar lang vervlogen tijden, tijden waarin borstelmakers, klompenmakers en mattenkloppers met hard werken nog een goede boterham verdienden. De veelzijdigheid van de natuur in en om het Overijsselse dorp Zwarstluis, waar Schoonewelle gevestigd is, komt tot uiting in de bijzondere collectie geprepareerde dieren en andere voorwerpen. En daarmee is Schoonewelle een verrassend veelzijdig museum, dat bezoekers op een en dezelfde plek een mooi kijkje gunt in zowel het oude leven als in de prachtige natuur.

Ga naar de website van Schoonewelle Centrum Natuur en Ambacht

Historie en populariteit

Op een kamertje van vijfentwintig vierkante meter werd lang geleden de basis gelegd voor wat nu bekend staat als ‘Schoonewelle, Centrum voor Natuur en Ambacht’. Roelof Johannes Schoonewelle, die leefde van 1889 tot 1960, stond bekend als een echte natuurliefhebber. Een passie die hij graag wilde delen en daarom richtte hij een kamertje aan de Kerkstraat in als expositieruimte. Het museum groeide en vond zijn huidige bestemming slechts een straat verder. Hier groeide het, mede onder leiding van zoon Roel, uit tot het centrum zoals we het nu kennen.

Locatie

Zwartsluis is een echt watersportdorp. Gelegen in de waterrijke kop van Overijssel, wordt het dorpje jaarlijks door vele watersportliefhebbers aangedaan. Maar zoals ‘Schoonewelle, Centrum voor Natuur en Ambacht’ laat zien, speelt naast het water ook natuur een belangrijke rol in de regio. Feitelijk gaan deze twee zelfs hand in hand, getuige het prachtige Nationale Park Weerribben-Wieden, dat even ten noorden van het dorp ligt. Ontegenzeggelijk is dit een van Nederlands mooiste plekken, vol van unieke flora en fauna. De Weerribben laten zich uitstekend vanaf het water ontdekken, maar ook een heerlijke wandeling of fietstocht is zeker aan te raden.

Programma / activiteiten

‘Schoonewelle, Centrum voor Natuur en Ambacht’ organiseert rondleidingen van ongeveer een uur waardoor bezoekers in staat worden gesteld maximaal te genieten van dit bijzondere centrum. Daarnaast worden er met enige regelmaat wisselende tentoonstellingen ingericht. Op de website vind je hierover de meest actuele informatie.

Stats & tags


Zwartsluis, Overijssel, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling