Introductie

Ruurd Wiersma, bij leven al een legende dankzij die prachtige documentaire ‘Alle dagen zondag’ van Marijke Jongbloed in 1978 voor de IKON maakte, een titel die verwijst naar het feit dat naïeve schilders in die tijd ook wel zondagschilders werden genoemd. Ruurd Wiersma was naïeve schilder ten voeten uit. Alles wat aanraakte veranderde hij in een kunstwerk in de zo kenmerkende naïeve stijl. Twee jaar na het uitkomen van de documentaire overleed Wiersma. Wat hij ons naliet was een prachtig huis, een kunstwerk in al zijn facetten.

Ga naar de website van Ruurd Wiersma Hûs

Historie en populariteit

Een ontplofte oliekachel lag in de jaren zestig ten grondslag aan wat nu het Ruurd Wiersma Hûs is. Amper een jaar nadat hij zijn nieuwe huis had betrokken ontplofte de oliekachel, hetgeen hem achter liet met een woonkamer waarvan de muren onder een dikke laag zwarte roet zaten. Wit behang bleek een snelle, maar verschrikkelijk saaie oplossing. Gewapend met penseel, kwast en liters verf gaf Wiersma letterlijk en figuurlijk kleur aan zijn woning. En na vijf jaar was ‘de vier jaargetijden’, het werk dat Wiersma veel bekendheid bracht onder liefhebbers van naïeve kunst, een feit. Het voltooien van dit levenswerk was tegelijk het startschot voor een enorme verzameling van beschilderde huishoudelijke attributen, die samen met de muurschildering nu nog steeds te bewonderen zijn in het Ruurd Wiersma Hûs.

Locatie

Het Ruurd Wiersma Hûs staat in het Friese Birdaard, dat aan de Dokkumer Ee ligt, op zo’n tien kilometer van Dokkum. Een bezoek aan het Ruurd Wiersma Hûs is prima te combineren met een bezoek aan de meest noordelijke stad van ons land, die internationaal vermaard is vanwege de moord op Bonifatius in 754. Bonafatius, die onder andere vanwege zijn zendelingenwerk, van enorme waarde voor de Christelijke kerk in Europa is geweest. De herinnering aan Bonifatius is in heel Dokkum terug te vinden. Maar het stadje, dat tevens een van de Friese elf steden is, biedt nog veel meer. Zo zijn de stadswallen rondom het oude vestigingstadje nog steeds intact en zijn er veel gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Programma / activiteiten

Gedurende het zomerseizoen is het Ruurd Wiersma Hûs geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Zaterdags en zondags is het museum geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In het winterseizoen is het museum alleen op afspraak te bezoeken.

Stats & tags


Burdaard, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling