Introductie

RTM Ouddorp staat voor Rijdend Tram Museum en is een trammuseum dat reizigers vervoert over circa 6 kilometer rails van de Punt van Goeree via Port Zélande en Middelplaat, Ouddorp, de duinen naar de Brouwersdam, waar genoten kan worden van een mooi uitzicht over het Grevelingenmeer. Een leuke historische rit in een stoomtram voor jong en oud.

Ga naar de website van RTM Ouddorp

Historie en populariteit

De laatste tram tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse reed op 14 februari 1966 en na 68 jaar was er een einde gekomen aan RTM als smalspoortramwegexploitatie. RTM werd vanaf die tijd een busmaatschappij. Al spoedig volgde een fusie met enkele Zeeuwse extrambedrijven en in 1978 werd de streekvervoersmaatschappij Zuidwest Nederland opgericht, 100 jaar na de oprichting van de RTM. Deze maatschappij ging in 1999 op in Connexxion.

Locatie

Toen de laatste tram in 1966 reed, betekende dit echter niet het einde, want de Tramweg Stichting kocht een verzameling stoomtrammateriaal van de RTM en heeft er voor gezorgd, eveneens met andere aankopen, dat er ook rollend materieel van de tramwegmaatschappij in leven bleef. Vanaf 1966 tot en met 1988 reden er op een klein stukje spoor nog gerestaureerde trams van de RTM. In 1989 verhuisde het RTM materieel naar Ouddorp en in 1990 werd het eerste gedeelte van de nieuwe trambaan geopend. Deze rail liep van De Punt tot aan het Bezoekerscentrum Grevelingen. In 1996 werd het gehele traject vanaf De Punt tot aan de Krabbelaarsbank in gebruik genomen.

Programma / activiteiten

De tramlijn ligt in een populair recreatiegebied en mag zodoende jaarlijks vele bezoekers en toeristen vervoeren.

Het RTM, Rijdend Tram Museum is gelegen aan de voet van de Brouwersdam op de Punt Remise, Port Zélande, Middelplaat te Ouddorp, Zuid Holland. Goed te bereiken met zowel de auto, als met het openbaar vervoer. In Hellevoetsluis kan de bus naar Renesse Zeeland worden genomen, alwaar men bij de halte Port Zélande, midden op de Brouwerdam over kan stappen op de tram.

Bezoekers die meerijden met de oude RTM stoomtram maken even deel uit van de historie. Reizigers krijgen een goede indruk tijdens de rit, die ongeveer en uur duurt, hoe vroeger het railvervoer vanuit Rotterdam naar de eilanden was geregeld en weer terug. Er wordt gereden zowel met stoom- als met dieseltrams en er worden regelmatig speciale diensten aangeboden, bijvoorbeeld voor kinderen. Voorts kunnen bezoekers een expositie met oude voorwerpen en foto’s in het museum bewonderen en het gerestaureerde trammaterieel bezichtigen. In Middelplaat Haven kunnen reizigers overstappen op een rondvaartboot, voor een gezellig tochtje over de Grevelingen. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals onder meer een extra dieseltram dag en verwarmde trams met erwtensoep tijdens de kerstdagen.

Stats & tags


Ouddorp, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling