Introductie

Rotterdam, Rotjeknor, de meest kosmopoliete stad van ons land. De stad waarvan het hart aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door Duitse bombardementen op brute wijze werd verwoest. Maar waar dankzij de mentale weerbaarheid van de Rotterdammers na de oorlog een prachtige nieuwe stad verrees, een stad die nog steeds in ontwikkeling is. De hoogbouw aan Weena, Coolsingen en Kop van Zuid, de fantastische haven, ooit de grootste van de wereld tegenwoordig veruit de grootste van Europa, de bijzondere architectuur, enkele culturele instellingen van wereldformaat en een van de snelste marathons ter wereld, allemaal tezamen maken ze van Rotterdam Rotterdam. Een prachtige stad die het bezoeken meer dan waard is. Enig nadeel, een dag is al snel tekort om de stad te ervaren.

Ga naar de website van Rotterdam

Historie en populariteit

Rotterdam ontleent zijn naam aan een in 1260 aangelegde dam in de rivier de Rotte ter hoogte van de Hoogstraat. Visserij vormde in de dagen dat het gebied rond de dam zich tot een nederzetting ontwikkelde de belangrijkste inkomstenbron. Maar al snel ontwikkelde zich ook de handel en ontstonden de eerste havens. Rotterdam bleef zich ontwikkelen en de have groeide uit tot de belangrijkste ter wereld. De gitzwarte dinsdag 14 mei 1940 veranderde echter alles. Het Duitse bombardement zaaide dood en verderf. Maar na de oorlog verrees Rotterdam uit de as. Het beeld ‘de verwoeste stad’ van de beeldhouwer Ossip Zadkine herinnert aan het verschrikkelijke beeld van de stad zonder hart.

Bezienswaardigheden

Hoewel het centrum grotendeels platgebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog, staan er nog enkele bijzondere gebouwen overeind uit het vooroorlogse Rotterdam. Het Witte Huis is hier een mooi voorbeeld van. De Laurenskerk is het enige overgebleven bouwwerk van het middeleeuwse Rotterdam. Met Museum Boijmans van Beuningen en de Kunsthal heeft de stad twee culturele instellingen van wereldformaat binnen de stadsgrenzen.

Evenementen

Rotterdam is een echte evenementenstad en is meermalen uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar. De Marathon van Rotterdam is een van de grotere en bekendere evenementen en geniet over de hele wereld bekendheid vanwege het snelle parcours dat zich leent voor toptijden. De Red Bull Air Race en de Bavaria City Racing zijn evenementen waar alles draait om gemotoriseerde snelheid (vliegtuigen en Formule 1 races). Tennis, voetbal en honkbal nemen eveneens een belangrijke plaats in op de sportieve agenda van de stad, en uiteraard allemaal op wereldniveau.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling