Introductie

Het Rotterdam Zomercarnaval is een vrolijk en kleurrijk evenement. Het festival duurt doorgaans twee dagen en wordt gekenmerkt door gezellige, vrolijke muziek en duizenden uitzinnige mensen die deelnemen aan de tropische 2, 5 durende optocht door de binnenstad. Bezoekers worden getrakteerd op allerlei exotische hapjes, heerlijke zomerse muziek en een parade waarbij niemand stil kan blijven staan. Tijdens het evenement wordt door verschillende brassbands tijdens de Battle of the Drums gestreden om de titel Beste Brassband Zomercarnaval. Het jaarlijkse Rotterdam Zomercarnaval is één groot, swingend feest.

Ga naar de website van Rotterdam Zomercarnaval

Historie en populariteit

In 1983 besloot een groepje vrienden in Utrecht om het carnaval nieuw leven in te blazen. Het werd een feest met de eerste Queen. Hiermee werd de basis gelegd voor het zomercarnaval zoals we dat vandaag de dag kennen. In 1984 verhuisde het carnaval al naar Rotterdam en werd de Kaapverdiaanse gemeenschap bij de eerste editie betrokken. Zij wisten als geen ander hoe het feest gevierd moest worden. De dagelijkse zorgen voor even vergeten, stress laten afvloeien en vriendschappen weer aanhalen, ongeacht kleur, opleiding, afkomst en positie, carnaval moest een feest van de hele gemeenschap zijn. En dat lukte, want het werd een groot succes en toen de politiek hier lucht van kreeg, vonden zij dat dit niet meer verloren mocht gaan en werd het jaarlijkse Rotterdam Zomercarnaval geboren. Wat met een klein groepje begon, wordt nu groots gevierd door ruim 900.000 bezoekers, carnavalliefhebbers van allerhande nationaliteiten.

Locatie

Het Rotterdams Zomercarnaval vindt plaats in de binnenstad van Rotterdam, provincie Zuid-Holland. Omdat een gedeelte van het centrum voor auto’s is afgesloten, wordt aangeraden met het openbaar vervoer naar de stad te komen. De straatparade vindt op loopafstand van het Centraal Station Rotterdam plaats. Wie met de auto komt, kan gratis parkeren op een P+R terrein aan de rand van de stad en daarvandaan de metro naar het centrum nemen. In de rest van Rotterdam geldt betaald parkeren.

Programma / activiteiten

Eenmaal per jaar trekt een bonte stoet van mensen met allerlei nationaliteiten door de straten van de Rotterdamse binnenstad. Er wordt uitbundig feestgevierd, gedanst en genoten van een prachtige optocht inclusief alle bijbehorende exotische hapjes en drankjes. Meer dan 30 culturen zijn vertegenwoordigd tijdens dit grootse evenement.

Het festival staat voor vuur, passie, pracht en praal en kent als kleurrijk hoogtepunt de vrolijke straatparade die altijd plaatsvindt op de laatste zaterdag van de maand juli. Duizenden carnavalsvierders nemen deel aan deze grote tropische carnavalsoptocht, waarna eveneens nog diverse brassbands strijden om beste brassband zomercarnaval. Het Rotterdam Zomercarnaval is met recht een feest waar men niet omheen kan!

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Evenementen, Juli

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling