Introductie

Roosendaal, stad in het westen van Noord-Brabant. Stad van vele leuke boetiekjes, gezellige restaurantjes en kroegen, vele culturele activiteiten, uitbundige evenementen en bovenal bijzonder gastvrije inwoners. De ingrediënten voor een lekker ontspannen dagje uit.

Ga naar de website van Roosendaal

Historie en populariteit

Roosendaal is ontstaan uit een aantal buurtschappen die in 1266 gezamenlijk toestemming vroegen tot de bouw van een kapel. In een document waarin bouwgrond beschikbaar wordt gesteld wordt voor het eerst gerept over Roosendaal. Roosendaal ontwikkelt zich in de loop der jaren steeds meer en uiteindelijk krijgt het vanwege de ligging aan het spoor een steeds meer logistieke functie.

Bezienswaardigheden

Museum Tongerlohuys is een echt streekmuseum waarin de bezoeker alles te weten komt over de historie van Roosendaal en West-Brabant. Daarnaast worden er ook met enige regelmaat wisselende exposities getoond. Het museum bevindt zich in het Tongerlohuys, een bijzonder gebouw uit 1762. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere het zestiende-eeuwse raadhuis en Standerdmolen de Hoop uit 1684.

Evenementen

Roosendaal kent een groot aantal evenementen, niet allemaal even groot, wel allemaal even leuk. Het bekendste evenement is uiteraard carnaval, dat ook in Roosendaal uitbundig gevierd wordt. Tullepetoanestad, zoals Roosendaal tijdens de doldwaze dagen van carnaval genoemd wordt, trekt niet alleen Roosendalers, maar ook bezoekers uit heel Nederland. Bijzonder is dat er gezeuld wordt, en niet gedweild, zoals in de meeste Brabantse steden. De Draai van de Kaai is een van de bekendste wielercriteria van ons land en wordt iedere tweede maandag na de Tour de France georganiseerd. Bekende winnaars van dit sportieve evenement, waaromheen natuurlijk ook veel andere activiteiten staan gepland, zijn onder andere Andy Schleck, Alberto Contador en Adrie van der Poel. De Roosendaalse Kermis wordt de eerste week van september georganiseerd en heeft zich in de loop der jaren weten te ontwikkelen tot de grootste kermis van West-Brabant en tot één van de zes grootste kermissen van ons land. En ook Roosendaal heeft zijn eigen Jazz Festival. Kaai Jazz wordt ieder jaar gehouden op de Kade. Andere bijzondere evenementen zijn de Taptoe, het Zomerfestival, Roosendaal Zingt en het Blommenkinders en Blommenblues festival.

Stats & tags


Roosendaal, Noord-Brabant, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling