Introductie

De Romeinse Katakomben Valkenburg is een prachtig museum welke bezoekers een perfecte replica van de vroegchristelijke begraafplaatsen laat zien, die in de tufsteenbodem van Rome gevonden zijn. Onder leiding van een gids maakt men kennis met de begraafplaats die meerdere verdiepingen telt en verscheidene schatten herbergt.

Ga naar de website van Romeinse Katakomben Valkenburg

Historie en populariteit

Dit prachtige museum is ontstaan door een plan van Jan Diepen. Hij had de begraafplaatsen in Rome gezien, die uit meerdere verdiepingen bestonden. Deze begraafplaatsen stamden hoogstwaarschijnlijk uit het jaar 300 na Christus en waren met hun unieke karakter van één van de eerste christengemeenten. Jan Diepen besloot om samen met architect Dr. Cuijper in Valkenburg aan de Geul één van deze unieke begraafplaatsen na te maken. In 1908 is er met de bouw van dit museum gestart en in 1910 werden de deuren geopend voor de bezoekers.

Locatie

Het Romeinse Katakomben trekt door het unieke karakter jaarlijks vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Programma / activiteiten

Het Romeinse Katakomben Valkenburg is gelegen op een prachtige locatie in Valkenburg aan de Geul in de provincie Limburg, op nog geen 250 meter loopafstand van het centrum. Het museum is gemakkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.

Wie een bezoek brengt aan het Romeinse Katakomben Valkenburg, zal ongetwijfeld de unieke sfeer proeven van de ondergrondse begraafplaats. In dit museum treffen bezoekers gangen met grafnissen en grafkamers aan, maar ook schilderwerken en beeldhouwwerken zijn met grote nauwkeurigheid nagemaakt. Het museum is een monument met onderaardse architectuur, ontelbare graven en vroegchristelijke kunst. Bezoekers zien de mooiste delen van maar liefst veertien belangrijke Romeinse katakomben. Zeker voor de liefhebber van de christelijke geschiedenis is dit een museum om naartoe te gaan. Er zijn beeldhouwwerken, graven, marmeren gedenkplaten met inscripties, licht- en luchtschachten, wasplaatsen en onderaardse bouwkunst zoals de kapellen te bewonderen. Vele schilderingen tonen de kijker de vroegchristelijke kunst van de 3e tot de 7e eeuw.

Tijdens een bezichtiging worden bezoekers, onder leiding van een gids met een olielamp door de grotten geleid. Er worden dingen getoond, waar eveneens een verhaal bij wordt verteld. Bezoekers krijgen een brandende kaars aangereikt, zodat zij de getoonde objecten ook zelf van dichtbij kunnen zien. Daarnaast is er een aparte rondleiding voor groepen te reserveren, waarbij de inhoud in overleg met de gids kan worden bepaald.

Stats & tags


Valkenburg aan de Geul, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling