Introductie

Wie het woord strooppers leest zal in eerste instantie denken aan een spelfout. Want wordt het ambacht van vissen of jagen op verboden terrein zonder akte immers niet als stropen geschreven. Toch is strooppers correct. Want de makers van stroop werden in de Limburgse Roerstreek strooppers genoemd. En over deze strooppers, het maken van stroop en over vele andere lokale ambachten en archeologische vondsten die in de regio gedaan zijn kun je terecht in het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg. Een prachtig museum dat een mooi beeld geeft van de bijzondere historie van deze bijzondere streek in Midden-Limburg.

Ga naar de website van Roerstreekmuseum

Historie en populariteit

De Heemkundevereniging Roerstreek is de drijvende kracht achter het Roerstreekmuseum. In 1974 betrok de Heemkundevereniging het huidige onderkomen aan Kerkplein 10. Zeven jaar later kocht de vereniging het gebouw, dat ooit dienst deed als jongensschool, van de gemeente voor het luttele bedrag van één gulden. En in 1982 werd het gebouw zelfs uitgebreid. Inmiddels heeft een aantal werkgroepen een eigen vaste ruimte. Dat zijn biologie, archeologie en geologie. Daarnaast is er nog voldoende ruimte over voor wisselende exposities.

Locatie

Als de wind uit het noorden komt ligt Sint Odiliënberg onder de rook van Roermond. Verder valt er echter weinig te beleven in het kleine dorpje dat vooral een forensenfunctie heeft. In Roermond zelf daarentegen valt voldoende te beleven. Met als absolute aanrader natuurlijk het Cuypershuis, voorheen bekend als het Stedelijk Museum Roermond. Met het Cuypershuis eert Roermond één van zijn meest invloedrijke bewoners, de wereldberoemde architect Pierre Cuypers. Cuypers, in eigen land vooral bekend van onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, is voor de Nederlandse architectuur van onschatbare waarde geweest. En in het Cuypershuis wordt inzichtelijk gemaakt hoe Cuypers, bijna een eeuw na zijn dood, nog steeds van invloed is op de hedendaagse architectuur.

Programma / activiteiten

Het Roerstreekmuseum is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Een keer per kwartaal wordt er een grote genealogieavond georganiseerd. Op de website vind je de exacte data.

Stats & tags


Sint Odiliënberg, Limburg, Nederland
Musea, Stedelijke Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling