Introductie

In het midden van Limburg, midden tussen twee prachtige Nationale Parken, ligt Roermond. Roermond, een middelgrote stad op de plek waar de Roer in de Maas stroomt. Een mooie stad met een rijk verleden. Als lid van het verbond van de Hanze en als een van de vier belangrijkste steden van het hertogdom Gelre speelde Roermond een belangrijke rol in de vaderlandse geschiedenis. En dat is op sommige plekken nog steeds terug te zien.

Ga naar de website van Roermond

Historie en populariteit

De opkomst van Roermond begint in 1231, wanneer de stad stadrechten krijgt. Maar echte rijkdom vergaart de stad pas in 1441, wanneer het toetreedt tot het verbond van de Hanze, een handelsverbond tussen Noord-Europese steden, waar steden als Hamburg, Stockholm, Tallinn en Deventer eveneens lid van waren. Ook op het gebied van religie heeft Roermond door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld. Sinds 1559 is de stad een bisdom.

Bezienswaardigheden

Een absolute aanrader is het Cuypershuis, voorheen bekend als het Stedelijk Museum Roermond. Met het Cuypershuis eert Roermond één van zijn meest invloedrijke bewoners, de wereldberoemde architect Pierre Cuypers. Cuypers, in eigen land vooral bekend van onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, is voor de Nederlandse architectuur van onschatbare waarde geweest. En in het Cuypershuis wordt inzichtelijk gemaakt hoe Cuypers, bijna een eeuw na zijn dood, nog steeds van invloed is op de hedendaagse architectuur.

Evenementen

Roermond kent een aantal bijzondere evenementen. Een belangrijk evenement, dat jaarlijks meer dan dertigduizend bezoekers trekt, is het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Eveneens op muziek gericht is het Solar Weekend Festival. Op dit campingfestival komen zowel pop- als dancemuziek uitgebreid aan bod. Inmiddels is de grens van 20.000 bezoekers bereikt. Bezoekers die het festival unaniem roemen om de goede sfeer. De Taptoe van Roermond geniet landelijke bekendheid en trekt jaarlijkse vele liefhebbers naar de stad. Het Limburgs Festival brengt jaarlijks theater naar de stad. Met bijna vijftig verschillende acts en vijf festivaldagen is het Limburgs Festival een theaterfestival van formaat. De Sjommelmert tenslotte is jaarmarkt, braderie, rommelmarkt, hobbymarkt, kunstmarkt en liefdadigheidsbazaar ineen. Deze tweedaagse markt, die in het historisch centrum van Roermond plaats vindt, is één van de grootste trekpleisters van de stad.

Stats & tags


Roermond, Limburg, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling