Introductie

Het Rijssens Museum is gevestigd in het kastelencomplex De Oosterhof. In dit prachtige, door veel groen omgeven pand kunnen bezoekers een reis door de rijke geschiedenis van de oude, kleine stad Rijssen maken. Het museum gaat onder andere in op de historie van jute-industrie, wat belangrijk voor de economie en ontwikkeling van Rijssen is geweest. Maar ook schilderijen, klederdracht, weeg- en meetapparatuur en archeologische vondsten worden hier tentoongesteld. De verschillende exposities die het Rijssens Museum toont, zorgen voor een leerzaam en vooral leuk middagje uit voor jong en oud.

Ga naar de website van Rijssens Museum

Historie en populariteit

Toen Rijssen 700 jaar bestond, ontstond het idee om een tentoonstelling te organiseren van alle objecten en historische documenten die men over Rijssen kon vinden. Deze tentoonstelling werd georganiseerd in de toenmalige Schildschool, in 1948 en zo ontstond de Oudheidkamer Riessen. De tentoonstelling was een groot succes en men besloot er een permanente expositie van te maken, die vandaag de dag nog steeds druk wordt bezocht. Op 29 juni 1951 werd de Stichting Oudheidkamer Riessen opgericht. Sinds 1989 is het Rijssens museum ondergebracht in de havezate van De Oosterhof. Jaarlijks komen veel bezoekers een kijkje nemen in dit boeiende museum.

Locatie

Het Rijssens Museum ligt in het Twentse Rijssen, wat deel uitmaakt van de gemeente Rijssen-Holten. Rijssen ligt tussen Deventer en Almelo, in de provincie Overijssel. Het museum is goed bereikbaar via trein, bus en regiotaxi. Voor wie met eigen vervoer komt, bij het Rijssens Museum is voldoende parkeergelegenheid.

Programma / activiteiten

In het Rijssens Museum kunnen zowel toeristen als inwoners van Rijssen kennismaken met de geschiedenis van Rijssen. Het is voor iedereen een interessante expositie. Sinds de oprichting heeft het Rijssens Museum een kostbare verzameling bijeengebracht. De meeste objecten zijn door de plaatselijke bevolking aan het museum geschonken of in bruikleen gegeven. Veel voorwerpen uit de collectie zijn gevonden op zandwinningplaatsen en op plekken waar leem voor de steenfabricage werd gewonnen.

In de kelder van de havezate wordt de collectie archeologie tentoongesteld en er is een verzameling van geologisch gesteente te bewonderen. Men kan er een rondleiding aanvragen en er worden diverse interessante activiteiten georganiseerd voor scholen. Voor een lekker kopje koffie kan men terecht in de gezellige koffiehoek van het Rijssens Museum.

Stats & tags


Rijssen, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling